Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Αυτά είναι τα 320 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά – Έχουν πάνω το λογότυπο «Sparta»

Δύο τα κοντέινερ με κοκαΐνη στο λιμάνι του Πειραιά – Το λογότυπο Sparta στα 210 κιλά και τα «ορφανά» 110 κιλά

23 Μαΐου 2024 12:52
Αυτά είναι τα 320 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά – Έχουν πάνω το λογότυπο «Sparta»
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης που βρέθηκε σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κοκαΐνη εντοπίστηκε σε δύο κοντέινερ: το ένα περιείχε 210 κιλά και το άλλο περίπου 110.

Τα 210 κιλά κοκαΐνης «χρεώνονται» στον Αλβανό και σε άλλους τρεις που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Το δεύτερο κοντέινερ με τα 110 κιλά μέχρι στιγμής δεν αποδίδεται σε αυτή την εγκληματική οργάνωση και οι Αρχές ψάχνουν να δουν σε ποιον ανήκει.

Τα 210 κιλά έχουν πάνω τους το λογότυπο Sparta:

Αυτά είναι τα 320 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά – Έχουν πάνω το λογότυπο «Sparta»

Στην κατοχή του υπηκόου Αλβανίας που συνελήφθη βρέθηκε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών με γεμιστήρα και αρκετά φυσίγγια. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παλαιότερη υπόθεση.

Ο ίδιος φέρεται να είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που παρασκεύαζε χάπια Captagon -τα οποία είναι γνωστά ως ναρκωτικά των τζιχαντιστών– σε κρυφό εργαστήριο στη Νέα Πέραμo. Μάλιστα, είχε τότε άλλο ονοματεπώνυμο.

Κομβικό ρόλο έχει ακόμα ένας Έλληνας, ο οποίος έχει συλληφθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δραστηριοποιούνταν στη Λατινική Αμερική και είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταδικαστεί για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με αντάλλαγμα όπλα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση των 210 κιλών

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αυτά είναι τα 320 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά – Έχουν πάνω το λογότυπο «Sparta»
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI)

Προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

 • 48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
 • 36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,
 • 64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
 • 54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • κοκαΐνη συνολικού βάρους 510 γραμμαρίων,
 • ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1,5 γραμμαρίων,
 • τα χρηματικά ποσά των 131.675 € και 30 λιρών Αγγλίας,
 • πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
 • 37 φυσίγγια των 9 mm και 3 φυσίγγια των 7.65 mm,
 • ζυγαριά,
 • 2 μοτοσικλέτες,
 • 17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
 • κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
 • 3 ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
 • σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
 • πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share