Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Φωτιά στη Σούδα: Διαρκείς οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους - Μάχη για να μην πλησιάσει τον Ναύσταθμο

Συνεχής ο συναγερμός στην περιοχή

23 Απριλίου 2024 13:38
Φωτιά στη Σούδα: Διαρκείς οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους - Μάχη για να μην πλησιάσει τον Ναύσταθμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η φωτιά στη Σούδα παραμένει σε εξέλιξη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, μπροστά στις συνεχείς αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους, ώστε να την περιοτίσουν, αν και τώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που δρουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς έχουν να αντιμετωπίσουν τις πολλές και συνεχείς αναζωπυρώσεις που υπάρχουν, ενώ ελικόπτερο της πυροσβεστικής συμμετέχει στην κατάσβεση, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις.

Χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά οι αναζωπυρώσεις προβληματίζουν

Σύμφωνα με την καταγραφή και αποτίμηση της πλήρους μέχρι αυτή την ώρα κατάστασης, η Π.Υ. ενημέρωσε πως: «χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η δασική πυρκαγιά στη Σούδα Χανίων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 2 ώρες από την έναρξή της περιόρισαν το μέτωπο της πυρκαγιάς. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται μόνο μικρές καύσεις εντός της καμένης περιοχής.

Καμία ζημιά σε υποδομές και κατοικίες. Ο άνεμος παραμένει ισχυρός στα 8 Μποφόρ. Το νοσοκομείο εκκενώθηκε προληπτικά και μερικώς, δεδομένου ότι δεν απειλήθηκε και επέστρεψαν όλοι. Τα παιδιά από τον παιδικό Σταθμό στη Σούδα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε γήπεδο σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο και τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν και επιχειρούν. Συγκεκριμένα, 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από δυνάμεις που διέθεσε το Πολεμικό Ναυτικό του Ναυστάθμου, εθελοντές αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ».

Στο επόμενο βίντεο φαίνεται το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά. Μια δασική έκταση με τις φλόγες να επεκτείνονται ταχύτατα και στη Σούδα να επικρατεί αναστάτωση. Πυροσβεστικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού στη φωτιά στην περιοχή του Ναυστάθμου και συνέδραμε αποφασιστικά στην κατάσβεσή της.

Εν τω μεταξύ, φορείς, σχολικές μονάδες και υπηρεσίες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε όλα τα σενάρια της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ βρίσκονται εν αναμονή σχετικών εντολών, αλλά όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Για τη φωτιά στη Σούδα υπήρξε μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής. Όλα έγιναν ομαλά χωρίς να υπάρξουν κίνδυνοι. Πυροσβέστες και αστυνομικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και όλα κύλησαν βάσει προγράμματος.

Η εξέλιξη της άσκησης «Μίνωας»

Στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης (23/4) ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της μεγάλης αντισεισμικής άσκησης που πραγματοποιείται στην Κρήτη, με την κωδική ονομασία «Μίνωας 2024», με «σενάριο» σεισμική δόνηση 7,2 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο 30 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου.

Τα σενάρια της άσκησης σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου αφορούν κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ με την έναρξη, δυο μηνύματα από το 112, εστάλησαν στα κινητά τηλέφωνα πολιτών με διαφορά λίγων λεπτών. Το ένα για την έναρξη της άσκησης και τη σεισμική δόνηση των 7,2 Ρίχτερ και το δεύτερο για τον κίνδυνο πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι και ενημέρωσης για απομάκρυνση από σημεία κοντά στις ακτές.

Με την εκδήλωση της σεισμικής δόνησης, ξεκίνησαν εκκενώσεις δημοσίων υπηρεσιών, όπως και κτιρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχολείων.

Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης για τη δεύτερη μέρα περιλαμβάνονται βλάβες και καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις , βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης, διακοπή ηλεκτροδότησης στην παλιά πόλη, βλάβες σε εγκαταστάσεις του λιμανιού και σε άλλα παραλιακά κτίρια από το τσουνάμι. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης, αλλά και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Επίσης σενάρια της άσκησης εκτυλίσσονται στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Λινοπεράματων που σύμφωνα με το σενάριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, υπήρξε εγκλωβισμός αλλά και τραυματίες. Επιπλέον αντίστοιχες επιχειρήσεις εξελίσσονται στο Φράγμα Αποσελέμη, σε χωριά και οικισμούς του Ηρακλείου αλλά και του Λασιθίου.

Ενεργό συμμετοχή στην άσκηση έχουν και τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Creta Maris στη Χερσόνησο όπου το σενάριο περιλαμβάνει απεγκλωβισμό ατόμου, μετά από έκρηξη και πυρκαγιά όπως και τραυματισμό υπαλλήλων και επισκεπτών.

Ο συντονισμός των υπηρεσιών γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου όπου έχει στηθεί το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο, ενώ σε διαρκείς συσκέψεις βρίσκονται και τα τοπικά συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης που -σύμφωνα με σχετική δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια- αποτέλεσε προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στην οποία εκτιμάται ότι συμμετέχουν 150.000 πολίτες, είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η άσκηση που είναι η μεγαλύτερη η οποία έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα, στοχεύει, επίσης στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Η έναρξη της άσκησης σήμερα, ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίτερα το πρωί, κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί για λίγο αργότερα, λόγω της πυρκαγιάς στο Ναύσταθμο της Σούδας. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε σήμερα, ματαιώθηκε η άσκηση, τόσο ως προς τα επεισόδια στο πεδίο όσο και για τα επεισόδια επί χάρτου που είχαν σχεδιαστεί για την ΠΕ Χανίων.

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share