Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Πυρκαγιά στο Μάτι: Η πρώτη καταδίκη είναι γεγονός - Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον Ιωάννη Φωστιέρη

Εξελίξεις στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι

19 Απριλίου 2024 18:34
Πυρκαγιά στο Μάτι: Η πρώτη καταδίκη είναι γεγονός - Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον Ιωάννη Φωστιέρη
(EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο Ιωάννης Φωστιέρης, διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 104 νεκρούς τον Ιούλιο του 2018.

Υπενθυμίζεται, ότι ζητήθηκε απαλλαγή της Ρένας Δούρου από τον εισαγγελέα.

Η καταδίκη του έρχεται δέκα ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους στην κύρια δίκη που αφορά πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων, οι οποίες οδήγησαν στην τραγωδία.

Πυρκαγιά στο Μάτι: Η πρώτη καταδίκη είναι γεγονός - Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον Ιωάννη Φωστιέρη
EUROKINISSI

Σε βάρος του όπως και σε βάρος του Χρήστου Γκολφίνου, τότε υπευθύνου του 199 και της κίνησης των οχημάτων του Π.Σ. που αθωώθηκε στην παρούσα δίκη, είχε στραφεί με μήνυσή του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Ιωάννης Κώστας, κατηγορώντας τους για σκόπιμη παραπλάνηση των Αρχών.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, είχαν καταθέσει ψευδή στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές , που αφορούσαν στις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών την ώρα της φονικής πυρκαγιάς.

Στις 29 Απριλίου η απόφαση για το Μάτι

Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες η δικαιοσύνη ολοκλήρωσε την πολύκροτη δίκη και το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απόφαση για όσους έφθασαν στο εδώλιο θα ανακοινωθεί στις 29 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα.

Η απόφαση θα αφορά την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων που δικάστηκαν στην πολύμηνη δίκη για πλημμελήματα, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Οι περισσότεροι από αυτούς που κάθισαν τελικά στο εδώλιο ήταν στελέχη τότε του κρατικού μηχανισμού, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δήμαρχοι της περιοχής και η τότε περιφερειάρχης.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 21 μαζί με τον ηλικιωμένο που δικάστηκε γιατί έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε με τα γνωστά φονικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή 9 κατηγορούμενων και την αθώωση συνολικά 12 προσώπων μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, αποδείχθηκαν οι πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια κατά περίσταση για τους 9 κατηγορούμενους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share