Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024

200 ευρώ πρόστιμο για ιδιοκτήτες ΙΧ: Τεράστια προσοχή αν σας λείπει αυτό το χαρτί

Σας αφορά!

15 Απριλίου 2024 11:23
200 ευρώ πρόστιμο για ιδιοκτήτες ΙΧ: Τεράστια προσοχή αν σας λείπει αυτό το χαρτί
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμου 200 ευρώ, καθώς η απουσία ενός σημαντικού εγγράφου, που λείπει από εκατομμύρια οδηγούς, μπορεί να τους αναγκάσει να δαπανήσουν μια σημαντική ποσότητα χρημάτων.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ως κύριο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

200 ευρω πρόστιμο για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΥΜΕ στοχεύει στην αλλαγή της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στα ΚΤΕΟ. Σήμερα, μόλις το 32% του συνολικού αριθμού οχημάτων που κυκλοφορούν υποβάλλεται σε έλεγχο, αφήνοντας περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια οχήματα εκτός διαδικασίας, μια κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Ελέγχου Καυσαερίων είναι ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς το 70% των οχημάτων που κυκλοφορούν δεν έχει υποβληθεί σε απαραίτητο έλεγχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια οχήματα να κυκλοφορούν εκπέμποντας υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), προκαλώντας σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή μόλις το 4,5% του στόλου των οχημάτων που ελέγχονται διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα κράτη μέλη ανέρχεται σε 15%.

200 ευρώ πρόστιμο για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων: Το χαρτί που λείπει σε εκατομμύρια οδηγούς

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ κ. Κωνσταντίνος Βήκας επισημαίνει στο Carandmotor.gr ότι:

«Είναι γεγονός ότι το σύστημα εποπτείας κυκλοφορούντων οχημάτων και ορθής λειτουργίας των ΚΤΕΟ πάσχει σοβαρά και αποτελεί πλέον ένα παρωχημένο, αναποτελεσματικό και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο σύστημα για την προστασία των πολιτών και των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Η κατάσταση αυτή λαμβάνει συνεχώς νέες διαστάσεις και εξελίσσεται προς το δυσμενέστερο ενώ καθιστά παράλληλα τη χώρα μας έκθετη σε περιπτώσεις κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μη εναρμόνισης μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα ΚΤΕΟ συγχαίρουν τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα και πιο ειδικά την αρμόδια υφυπουργό σε θέματα Μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου για την πολύ σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και για την πρωτοβουλία τους και την στενή συνεργασία τους με τον κλάδο μας προκειμένου να ενισχυθεί ένας πολύ σημαντικός θεσμός όπως αυτός του ΚΤΕΟ.

Προσωπικά, 15 χρόνια πλέον ασχολούμενος με τα θεσμικά του κλάδου μας, πρώτη φορά αντιλαμβάνομαι τόσο σοβαρή αντιμετώπιση & οργανωμένη προσπάθεια από μια πολιτική ηγεσία του Υ.ΥΠ.ΜΕ για την θεραπεία του θεσμού.

Ως εκπρόσωπος του κλάδου και από τη θέση του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ δηλώνω την αμέριστη υποστήριξη μας και την υπόσχεση ότι θα συμπράξουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός και η οδική ασφάλεια της χώρας.

Συστήνεται επίσης στους οδηγούς των ανέλεγκτων οχημάτων να μην αμελούν τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους καθώς και να σπεύσουν από σήμερα να προγραμματίσουν εγκαίρως το ραντεβού τους στα ΚΤΕΟ ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και μεγάλων καθυστερήσεων, καθώς η ηλεκτρονική διασταύρωση & η επιβολή κυρώσεων αναμένεται να εφαρμοστεί πολύ σύντομα.

Να επιλέγουν επίσης το ΚΤΕΟ με βασικό γνώμονα την αξιοπιστία και την τεχνική του επάρκεια και όχι με σκοπό «διαφυγής» από την πραγματικότητα για συντήρηση ή και επισκευή των οχημάτων τους.

Τέλος, καλώ κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή φορέα στην λειτουργία των ΚΤΕΟ να συμπράξει από τη θέση ευθύνης του σε αυτήν την πολύ κρίσιμη μεταρρύθμιση του θεσμού ΚΤΕΟ ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η οδική ασφάλεια και το περιβάλλον διαβίωσης όλων μας, και να απαλλαγούμε οριστικά από παρασιτικά φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Επιβάλλεται να γίνει αντιληπτό στην κοινωνία μας ότι η οδική ασφάλεια είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση όλων μας. Ο Π.Σ.ΙΚΤΕΟ θα το επιχειρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, σε κάθε συνθήκη.»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ προτείνει την άμεση εφαρμογή εποπτείας ανέλεγκτου στόλου καθώς το μητρώο οχημάτων έχει ολοκληρωθεί και η πληροφορία ανέβηκε ήδη στην πλατφόρμα του gov.gr. Το μόνο που απομένει είναι η έναρξη ενημέρωσης των αμελών οδηγών και η επιβολή κυρώσεων.

Πρόστιμο για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων – Το χαρτί που λείπει σε εκατομμύρια οδηγούς
Επίσης προτείνεται ψηφιοποίηση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων και ένταξή της στη διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης όπως με τον έλεγχο ΚΤΕΟ.

Όσον αφορά στην εποπτεία των ΚΤΕΟ ο Σύνδεσμος προτείνει τη σύσταση φορέα εποπτείας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος του ΥΠΥΜΕ με σκοπό τον αυτόματο και εξ’ αποστάσεως, εντοπισμό παραβάσεων. Παράλληλα οι επιτόπιοι έλεγχοι στα ΚΤΕΟ από επόπτες θα μειώσουν στο ελάχιστο την παραβατικότητα.

Η πύκνωση των ελέγχων των πολύ παλαιών οχημάτων, ενοικιαζόμενων οχημάτων, ελαφρών φορτηγών μεταφορών θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει επίσης και την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τέλος πρέπει να βρεθεί το μέτρο για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από αθέμιτες πρακτικές αλλά και να καθιερωθεί ένας τηλεφωνικός αριθμός καταγγελιών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share