Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Τέμπη: Εκτεθειμένη ξανά η Hellenic Train - «Χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς άδεια από το 2019»

Μεγάλη αποκάλυψη από τον πατέρα της άτυχης Μάρθης Ψαροπούλου που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη

14 Απριλίου 2024 11:42
Τέμπη: Εκτεθειμένη ξανά η Hellenic Train - «Χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς άδεια από το 2019»
Από Ρέα Βέσση

Άλλη μια αποκάλυψη αναφορικά με την επικίνδυνη και άκρως ακατάλληλη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, βλέπει το «φως» της δημοσιότητας.

Αυτή τη φορά, ο Αντώνης Ψαρόπουλος, ο πατέρας της άτυχης 20χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, αποκάλυψε ότι: «Η Hellenic Train χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας παράτυπα απο το 2019».

Δείτε επίσης: Χάρης Δούκας: «Τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών θα μείνουν στη Βουλή μέχρι να φτιάξουμε το μνημείο»

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Kontra Channel, από τα στοιχεία που προκύπτουν από την ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και τέσσερα χρόνια η Hellenic Train, δεν έχει υπογράψει ως οφείλει απο το νόμο, σύμβαση πρόσβασης και χρήσης του δικτύου.

«H Hellenic Train», τόνισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, «κινείται στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο με βάση νόμο του 2022, ο οποίος επικύρωσε τη συμφωνία παραχώρησης των σιδηροδρομικών μεταφορών από το ελληνικό Δημόσιο στην ίδια και με βάση συμφωνία πρόσβασης και χρήσης του δικτύου, η οποία υπογράφεται μεταξύ της σιδηροδρομικής επιχείρησης, δηλαδή της ίδιας και του διαχειριστή του δικτύου, δηλαδή του ΟΣΕ».

«Αυτή η σύμβαση χρήσης του δικτύου, η οποία είναι πολύ σημαντική, διότι καθορίζει λεπτομέρειες, αλλά και τις υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων μερών, πρέπει να υπογράφεται κάθε έτος», όπως εξήγησε, για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «επί τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το 2019 οπότε υπογράφηκε η τελευταία σύμβαση, δεν έχει υπογραφεί συμφωνία πρόσβασης και χρήσης του δικτύου».

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Δεν υπογράφηκε ούτε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη».

«Από το 2020 η Hellenic Train χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο παράτυπα»

Επισήμανε, ακόμη, ότι «η σύμβαση παραχώρησης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Hellenic Train προβλέπει ρητά ότι αυτή η συμφωνία υπογράφεται κάθε έτος και πρέπει να κοινοποιείται εντός 30 ημερών στο υπουργείο Μεταφορών».

«Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Μεταφορών γνώριζε ότι δεν υπάρχει συμφωνία χρήσης του δικτύου», υπογράμμισε.

Όπως αποκάλυψε, επίσης, «ο ΟΣΕ απέστειλε, τον Νοέμβριο του 2021, εξώδικο προς την Hellenic Train, προκειμένου να υπογράψει τις συμβάσεις χρήσης του δικτύου των ετών 2020 και 2021, δηλώνοντας ότι διαφορετικά θα αναγκαζόταν, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της ασφάλειας των μεταφορών, να πράξει τα νόμιμα».

«Αυτή η εξώδικη δήλωση», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Ψαρόπουλος, «δεν απαντήθηκε ποτέ. Με άλλα λόγια, από την 1η Ιανουαρίου 2020 χρησιμοποιείται το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία χρήσης του».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share