Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Νέα μετεωρολογική «διαμάχη»: Ο Θοδωρής Κολυδάς με μία φράση ανατρέπει όλα τα σενάρια του καιρού

Τα έφερε όλα τούμπα με την πρόγνωσή του

11 Απριλίου 2024 18:58
Νέα μετεωρολογική «διαμάχη»: Ο Θοδωρής Κολυδάς με μία φράση ανατρέπει όλα τα σενάρια του καιρού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός: Μια διαφορετική άποψη για την αφρικανική σκόνη φαίνεται πως έχει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος σημειώνει πως κανένα από τα στοιχεία του δεν επιβεβαιώνουν την αφρικανική σκόνη που υποτίθεται ότι έρχεται.

Με την ευκαιρία, δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο.

Μάλιστα, σε ανάρτηση του στο Twitter ο Θοδωρής Κολυδάς της ΕΜΥ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ποια σκόνη;». Όπως λέει, κανένα από τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν επιβεβαιώνει ότι έρχεται κάποιο αξιόλογο κύμα αφρικανικής σκόνης.

Σημειώνει, δε, πως η όποια σκόνη μας επισκεφτεί τις επόμενες ώρες, θα έρθει «αντιμέτωπη» με ένα δυνατό μελτέμι 8 μποφόρ.

Το tweet του Θοδωρή Κολυδά αναφέρει: «ΠΟΙΑ ΣΚΟΝΗ; Μου ζητήθηκε να μιλήσω για την σκόνη που “έρχεται”. Όμως ούτε ο αξιόπιστος Copernicus, αλλά ούτε και ο έγκυρος Skiron μας δίνουν κάποια αξιόλογα ποσά σκόνης, ώστε να προβούμε σε ανακοινώσεις.

Και όλα αυτά με μελτέμι αύριο στα 8 μποφόρ.

Το θέμα της σκόνης κατά την προσωπική μου άποψη προκαλεί περισσότερο ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών».

Νωρίς το πρωί το meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου έκαναν λόγο για αφρικανική σκόνη που αναμένεται από το μεσημέρι της Πέμπτης και θα μας ταλαιπωρήσει όλο το Σαββατοκύριακο.

«Κλείδωσαν» τα Μερομήνια: Τι δείχνουν για τον Απρίλιο – Ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα

Σύμφωνα με τα Μερομήνια, ο Απρίλιος θα αρχίσει με καλοκαιρινό καιρό ενώ στα μέσα του μήνα το σκηνικό του καιρού αλλάζει με βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους.

Μερομήνια 2024: Η πρόβλεψη για το καλοκαίρι

Μάιος 2024

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης: Στις «επάλξεις» ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Θα ζήσουμε νέες μεγάλες ποσότητες με την αφρικανική σκόνη...» (video)

«Κλείδωσαν» τα Μερομήνια: Τι δείχνουν για τον Απρίλιο – Ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών.

Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας.

22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μερομήνια: Τι είναι και πως προβλέπουν τον καιρό

Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα Μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

«Κλείδωσαν» τα Μερομήνια: Τι δείχνουν για τον Απρίλιο – Ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share