Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Τέμπη: Αποκαλύψεις πραγματογνώμονα στη δίκη - «Κενό 10 λεπτών σε συνομιλίες, αφότου το τρένο έφυγε από τη Λάρισα» (video)

«Τα λάθη του σταθμάρχη δεν θα είχαν αυτήν την κατάληξη αν υπήρχε το σύστημα της σύμβασης 717»

5 Απριλίου 2024 16:28
Τέμπη: Αποκαλύψεις πραγματογνώμονα στη δίκη - «Κενό 10 λεπτών σε συνομιλίες, αφότου το τρένο έφυγε από τη Λάρισα» (video)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ολοκληρώθηκε ενώπιον του μονομελούς Πλημμελειοδικείου η συζήτηση της πρώτης αγωγής συγγενών θύματος του πολύνεκρου τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η προσφυγή αφορά στην απώλεια της ζωής του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, του οποίου οι συγγενείς έχουν στραφεί κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train διεκδικώντας αποζημίωση που συνολικά φθάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ για την βλάβη και την οδύνη που υπέστησαν από τον χαμό του δικού τους ανθρώπου.

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από διακοπή που είχε δοθεί την 1η Μαρτίου κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων των δύο εταιριών οι οποίοι επανήλθαν και σήμερα στο αίτημα αναβολής της δίκης μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας για την τραγωδία. Η θέση των εναγομένων είναι πως δεν έχουν την υπαιτιότητα που περιγράφεται στην αγωγή, καθώς το δυστύχημα αφορά συνυπαιτιότητα του σταθμάρχη και δύο μηχανοδηγών.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Έφοδος της Αστυνομίας στα γραφεία του ΟΣΕ - Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι με τα πρωτότυπα ηχητικά

Οι αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα από την πλευρά των εναγόντων

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα αναβολής και έτσι η συζήτηση προχώρησε με την κατάθεση του πραγματογνώμονα, απόφοιτος Σχολής μηχανολόγων Εργοδηγών, Επαμεινώνδα Μπούρα. Ο μάρτυρας, που κατέθεσε ως τεχνικός σύμβουλος από την πλευρά των εναγόντων, δήλωσε στο δικαστήριο πως τα λάθη του σταθμάρχη δεν θα είχαν αυτήν την κατάληξη αν «υπήρχε το σύστημα της σύμβασης 717». Κατά τον μάρτυρα το δυστύχημα δεν θα γινόταν, καθώς «το σύστημα αναγνωρίζει τυχόν ανθρώπινα λάθη».

Ανέφερε επίσης πως η έκρηξη μετά την μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων οφείλεται σε εκρηκτική ύλη, ενώ τόνισε πως από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των οποίων έλαβε γνώση, προκύπτει ένα κενό 10 λεπτών και 30 δευτερολέπτων σε χρόνο που η επιβατική αμαξοστοιχία φεύγει από την Λάρισα. Τόνισε δε πως οι κανόνες εφαρμόστηκαν μέχρι την Λάρισα, «από εκεί και πέρα δεν εφαρμόστηκε τίποτα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share