Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Μάρτιος που «έσπασε» όλα τα ρεκόρ: Αποπνικτικό «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών - Οι 8 περιοχές που «άγγιξαν» 30 βαθμούς

Δεν ξανάγινε!

31 Μαρτίου 2024 19:48
Μάρτιος που «έσπασε» όλα τα ρεκόρ: Αποπνικτικό «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών - Οι 8 περιοχές που «άγγιξαν» 30 βαθμούς
Από Εύη Κουρίδου

Πρωτόγνωρες για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Κυριακή 31 Μαρτίου στη μεγαλύτερη επικράτεια της χώρας, σύμφωνα με με παρατηρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

H αφρικανική σκόνη έχει «χρωματίσει» τον ελληνικό ουρανό, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό «κοκτέιλ» μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ενώ κάτω από αφρικανική σκόνη βρίσκεται η Ευρώπη, με την Ελβετία να δέχεται 180.000 τόνους άμμου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 29.8 βαθμούς Κελσίου,σπάζοντας το χθεσινό ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο (από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός).

Αξιοσήμειωτο, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι 143 σταθμοί του δικτύου ξεπέρασαν τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει τις 8 υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφησαν από το δίκτυο των σταθμών του meteo.gr/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Οι 8 περιοχές που έφτασαν 30 βαθμούς

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τις ευπαθείς ομάδες, με τους μετεωρολόγους από την άλλη να αναφέρουν πως νέα διαδοχικά κύματα σκόνης από την Αφρική αναμένεται να χτυπήσουν τη χώρα το προσεχές διάστημα.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών - Έφεραν το καλοκαίρι οι Αθηναίοι και ξεχύθηκαν στις παραλίες

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έχει καταρρίψει ο υδράργυρος για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο υδράργυρος δε έχει σκαρφαλώσει σε τέτοια επίπεδα που ο κόσμος ξεχύθηκε στις παραλίες για να πάρει ανάσα δροσιάς, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δείτε επίσης: Κρούει τον κώδωνα για τον καιρό ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος: «Δεν περάσαμε ακόμη τα πιο δύσκολα - Τις επόμενες 10 μέρες...»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί, η ζέστη και η ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες. Σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό.

Σημειώνεται δε ότι τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσουν ακραίες και ασυνήθιστες θερμοκρασίες, που θα ξεπεράσουν τα φυσιολογικά επίπεδα κατά 15 βαθμούς Κελσίου.

Η μετεωρολόγος του MEGA Χριστίνα Ρήγου ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται το ακραίο κύμα ζέστης, η οποία θα συνδυαστεί με μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με την θερμή «εισβολή» να διαρκεί μέχρι και την Τρίτη.

Γέμισαν οι παραλίες σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης

Παρά το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υγρασίας, οι λουόμενοι επέλεξαν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε Αθήνα και Κρήτη.

Παραλία Αθήνας

Οι παραλίες γέμισαν με την παρουσία πλήθους ανθρώπων κάθε ηλικίας που απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ξεπέρασαν τις συνήθεις θερμοκρασίες για αυτήν την εποχή του έτους, αποτέλεσαν έναν ακόμα λόγο για τους λουόμενους να απολαύσουν τη θάλασσα με την αφρικανική σκόνη να αποτελεί απλά μια παρένθεση.

Παραλία Κρήτης

«Περιμένουμε νέα κύματα σκόνης μέχρι τον Μάιο» – Τι λένε οι ειδικοί

«Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου», όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Αφρικανική Σκόνη

Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share