Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Φοιτητικές εστίες Ζωγράφου : Άγνωστοι φιλοξενούν...άγνωστους

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν στόχο να παρέμβουν σε περίπτωση καταλήψεων εντός πανεπιστημιακών χώρων

19 Μαρτίου 2024 11:28
Φοιτητικές εστίες Ζωγράφου : Άγνωστοι φιλοξενούν...άγνωστους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας 35χρονος Αργεντίνος, μία 30χρονη Σουηδέζα και ένας 38χρονος Ελληνας. Θα μπορούσε να ήταν αρχή για ένα ανέκδοτο, αλλά δεν είναι έτσι.

Η φοιτητική εστία στου Ζωγράφου είχε μετατραπεί σε χώρο διαμονής άγνωστων ατόμων. Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και ησυχίας στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου, μετά από μήνυση του αντιπρύτανη.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως στο πλαίσιο ερευνών προέκυψε ότι άγνωστα άτομα φιλοξενούν αγνώστους στη φοιτητική εστία της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου χωρίς άδεια και έγκριση από κανέναν.

Ο 35χρονος από την Αργεντινή είναι ζογκλέρ στην Ιταλία, ο οποίος όταν απευθύνθηκε σε μια παρέα λέγοντάς τους ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα, εκείνοι του είπαν ότι μπορεί να μείνει στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου, δωρεάν. Με παρόμοιο τρόπο ήρθε στην Ελλάδα και η 30χρονη από τη Σουηδία, εξασφαλίζοντας δωρεάν διαμονή στη φοιτητική εστία. Στο χώρο που συνελήφθησαν, υπήρχαν καναπέδες, πολυθρόνες-κρεβάτια, καρέκλες και τραπέζια.

Οι διαμένοντες εκεί μπορεί και να μη γνωρίζονταν μεταξύ τους, ωστόσο είχαν πάρει έγκριση διαμονής από άτομα που ήταν δικαιωματικοί «ιδιοκτήτες» δωματίων, αλλά δεν έμεναν σε αυτά και τα παραχωρούσαν. Οι τρεις συλληφθέντες φαίνεται να υποστήριξαν πως έμεναν εκεί γιατί δεν είχαν χρήματα για την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία.

Φιλοξενούνται άγνωστοι στις φοιτητικές εστίες
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / EUROKINISSI

Ενας από τους συλληφθέντες είπε χαρακτηριστικά πως σε κάποια συγκέντρωση, συμμετέχοντες σε αυτή τους πρότειναν να μείνουν στη φοιτητική εστία. Πήγαν εκεί και κανείς δεν τους σταμάτησε ή τους ρώτησε τι κάνουν στη φοιτητική εστία, ενώ υπήρχαν και άλλα άτομα που έμεναν εκεί και δεν τους γνώριζαν, θεωρώντας ότι οι ίδιοι. αλλά και οι άγνωστοι ήταν «φιλοξενούμενοι».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Επέμβαση των ΜΑΤ σε υπό κατάληψη σχολές του ΑΠΘ - Φοιτητές στέκονται μπροστά με πανό (video)

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 27 κενά μπουκάλια μπίρας, 11 ρόπαλα, 4 χρησιμοποιημένες χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, 2 χρησιμοποιημένες χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου, 5 κράνη, μάσκα, 2 κουκούλες τύπου full face, laptop, μικροκάμερα, καμένη ελληνική σημαία, ζεύγος γάντια, 3 πανό και πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Η εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου με 14 καμένα αυτοκίνητα και η προσπάθεια κατάληψης δύο σχολών του ΑΠΘ προκάλεσαν την αντίδραση των πρυτανικών αρχών, της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ., με αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το δόγμα των αστυνομικών ενεργειών φαίνεται να αλλάζει. Οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. έλαβαν εντολές για άμεσες αστυνομικές επιχειρήσεις στην περίπτωση καταλήψεων και έκνομων ενεργειών μέσα και έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Προηγήθηκε η παροχή εξηγήσεων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για την έλλειψη αντανακλαστικών που επέδειξαν στην περίπτωση του Ζωγράφου, με την πυρπόληση 14 οχημάτων πολιτών αλλά και στη Θεσσαλονίκη. όπου μια μεγάλη ομάδα ατόμων επιχείρησε να καταλάβει δύο σχολές του πανεπιστημίου. Στις περιπτώσεις που παρατηρείται η μετατροπή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε ορμητήρια επιθέσεων και καταστροφών, οι αστυνομικές δυνάμεις θα παρεμβαίνουν άμεσα μετά από «σύντομες» συζητήσεις με τις πρυτανικές αρχές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share