Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Μεγάλη νίκη για την Μαρία Καρυστιανού: «Η φωνή μας γιγαντώθηκε» - Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε δεκτή την αναφορά της για το δυστύχημα στα Τέμπη

«Παρακαλούμε να παραμείνει ανοικτή η αναφορά στην Επιτροπή σας»

19 Μαρτίου 2024 08:56
Μεγάλη νίκη για την Μαρία Καρυστιανού: «Η φωνή μας γιγαντώθηκε» - Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε δεκτή την αναφορά της για το δυστύχημα στα Τέμπη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εξελίξεις στην εκδίκαση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συναινετική ήταν η απόφαση της επιτροπής αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στο αίτημα της προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρίας Καρυστιανού, η οποία μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ενώπιον μελών της επιτροπής και ευρωβουλευτών, να μείνει ανοιχτή η αναφορά για σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος:
1. Στο κράτος δικαίου
2. Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
3. Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.
Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παραμείνει ανοικτή η αναφορά στην Επιτροπή σας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

Δείτε επίσης: «Ένας χρόνος, φως μου, θα δικαιωθείς κόρη μου» - Η σπαρακτική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για τη «μαύρη» επέτειο

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών η οποία έχασε την 19χρονη κόρη της, Μάρθη Ψαροπούλου στο δυστύχημα ζήτησε και την ανάκληση του πιστοποιητικού ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

Η Μαρία Καρυστιανού στην ΕΕ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

«Να ζητήσετε για το θέμα γνωμοδότηση από τις Επιτροπές LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) και TRAN (Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού) και από κάθε άλλη αρμόδια Υπηρεσία. Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού. Να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων) μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή τα ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου. Στη μνήμη των νεκρών μας. Στο όνομα του κράτους δικαίου και των κοινών μας αξιών, ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημά μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

Η αναφορά της παραπέμθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ενώ αναμένεται να ζητηθεί ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Γκρεμίζει» την Κυβέρνηση η Μαρία Καρυστιανού: Ήρθαν τα πάνω – κάτω στην χώρα, αυτό που όλοι περίμεναν

Καθώς στην Ελλάδα στις 18 Μαρτίου εορτάζονται τα Κούλουμα και η Καθαρά Δευτέρα, η Μαρία Καρυστιανού, που βίωσε τον χαμό της κόρης της Μάρθης στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) για να προωθήσει το αίτημά της για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023», σε συνέντευξή της στο newsbomb.gr, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την επιστολή μαζί με τις υπογραφές 1.300.000 Ελλήνων που εκφράζουν την υποστήριξή τους για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, οι οποίες συλλέχθηκαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Change.org.

«Τώρα θα μιλήσουμε στην Κομισιόν, πριν λίγο καιρό είχαμε μιλήσει σε εκδήλωση του LIBE (σ.σ. επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου) που αφορούσε το κράτος δικαίου και η υπόθεση μας θεωρήθηκε σοβαρή , ότι πραγματικά υπάρχει θέμα με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η Κομισιόν θέλει να πάμε να παρουσιάσουμε το πρόβλημα των Τεμπών. Στη συνέχεια θα ψηφίσουν πάνω σε αυτό εάν θα έχουμε την υποστήριξη τους ή θα ασχοληθεί μόνο η Επιτροπή LIBE με αυτό. Για εμάς είναι ενθαρρυντικό, γιατί υπάρχει κάποιος που σοβαρά μας ακούει, αισθανόμαστε ότι μιλάμε κάπου που ακόμα ισχύουν οι αρχές της Δημοκρατίας, της ισονομίας, όλα αυτά που έχουν πλέον καταλυθεί στην χώρα μας κι ότι θα μπορέσουμε τελικά να πιέσουμε για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα γενικώς στην Ελλάδα σε ότι αφορά το Σύνταγμα, κατά πόσο μπορεί το κράτος να επεμβαίνει σε αυτά και φυσικά το θέμα της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» αναφέρει αρχικά η Μαρία Καρυστιανού.

Στα προσωπικά της αντικείμενα, θα συμπεριλάβει και την συλλογή από 1.300.000 υπογραφές Ελλήνων που απαιτούν την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς και την αναθεώρηση του νόμου περί ασυλίας. Υποστηρίζει ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντίθετος προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ανέφερε περιστατικά στα Τέμπη και αλλού, όπου η κρατική ανεπάρκεια οδήγησε σε θάνατο πολιτών.

Όλο το υλικό έχει αποσταλεί προς μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο

«Θα δώσουμε και τις 1.300.000 υπογραφές και φυσικά θα καταθέσουμε τον νόμο που θέλουμε να αλλάξει (σ.σ. ασυλία βουλευτών) μαζί με τον εφαρμοστικό του νόμο, ο οποίος θα είναι μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά. Οπότε θα έχουμε και την υποστήριξη των Ευρωπαίων πάνω σε αυτό γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της Ε.Ε. και οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες που διέπουν και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη στις βασικές αρχές. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται αυτή η ασυλία ακόμα και για εγκλήματα όπως στα Τέμπη και προηγούμενα εγκλήματα που έχουν γίνει και στα οποία υπάρχει θάνατος πολιτών από κρατικές ανεπάρκειες.»

Μαζί με την κυρία Καρυστιανού θα παρευρεθεί στην Κομισιόν και ένα άλλο μέλος του Συλλόγου, ο κύριος Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος, επίσης, έχασε το παιδί του στα Τέμπη. Η παρουσία τους στην ομιλία θα είναι σύντομη, καθώς αναφέρθηκε ότι όλα τα απαραίτητα υπομνήματα, οι υπογραφές και οποιοδήποτε άλλο υλικό έχουν στα χέρια τους οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ήδη αποσταλεί. «Θα έχουν όλο το υλικό για να το μελετήσουν οπότε εμείς θα μιλήσουμε λίγα λεπτά για να πούμε τι ζητάμε και γιατί θέλουμε να μας βοηθήσουν».

Αναφορικά με το εάν θα παρευρεθεί στην ομιλία, η πρόεδρος της Κομισιόν, κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και η κυρία Καρυστιανού δήλωσε: «Δεν έχω ενημέρωση, ελπίζω να παρευρεθεί».

Οι οικείοι των 57 θυμάτων στα Τέμπη συνεχίζουν με ακατάπαυστο ζήλο τις έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες, ενώ η κυρία Καρυστιανού τόνισε: «Συνεχίζουμε τις έρευνες, δεν μένουμε αδρανείς».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share