Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 6 κατηγορούμενοι - Ανάμεσά τους δυο στρατιωτικοί

Οι 4 αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ο ένας τήρησε το δικαίωμα σιωπής και ο άλλος αποδέχτηκε συνέργεια

3 Μαρτίου 2024 20:14
«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 6 κατηγορούμενοι - Ανάμεσά τους δυο στρατιωτικοί
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSΙ
Από Εύη Κουρίδου

Προφυλακίστηκαν και οι έξι συλληφθέντες μέλη της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης», μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, το πρωί της Κυριακής (3/3).

Στην ίδια οργάνωση, σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, συμμετέχουν ακόμα τέσσερα άτομα, τα οποία είναι έγκλειστα σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας για άλλες πράξεις.

Σε βάρος και των δέκα συνολικά εμπλεκομένων, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων που φέρονται να τέλεσαν ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην οργάνωση αποδίδονται πέντε ενέργειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, μεταξύ των οποίων η βομβιστική επίθεση σε τράπεζα στα Πετράλωνα και η αποστολή τρομοδέματος στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Τέσσερις αρνήθηκαν τις κατηγορίες - Ένας τήρησε το δικαίωμα σιωπής και ένας ένας αποδέχτηκε συνέργεια

Ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες περιλαμβάνονται δύο πυροτεχνουργοί που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας εξ αυτών τήρησε το δικαίωμα της σιωπής ενώ ο άλλος αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται.

Στη γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών κινήθηκαν ακόμα τρεις κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους μία γυναίκα, η οποία φέρεται να σχετίζεται με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία της φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στον τόπο της επίθεσης στα Πετράλωνα, αλλά δε γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Ένας εκ των κατηγορουμένων, 36 ετών φέρεται να αποδέχθηκε μόνο ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην τράπεζα στα Πετράλωνα, αρνούμενος όλες τις άλλες πράξεις που του καταλογίζονται.

Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, Νίκος Αλέτρας, μετά το πέρας των απολογιών δήλωσε: «Αναφορικά με την εν λόγω σχηματισθείσα δικογραφία από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, ότι όλες οι υπό διερεύνηση πράξεις είναι σε παρελθοντικό χρόνο και έχουν προκύψει από την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατά την ήδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι παραληρηματικών κατηγοριών .

Σε κάθε περίπτωση η απόδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατά την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περίπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου αποτέλεσε τον κυρίαρχο λόγο που συσχετίστηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πέραν αυτού, με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία όπως και πλείστες άλλες, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο
η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και και φυσικά όχι, την συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων , που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά.

Τέλος, σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα, που προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δικογραφικά δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε καμιά κακουργηματική πράξη».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share