Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Παπαδόπουλος για τη «ζωηρή» σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά: Το καθησυχαστικό και το πιο επικίνδυνο σενάριο

Η γνώμη που εξέφρασε ο σεισμολόγος για τις 9 δονήσεις σε 1,5 ώρα

3 Μαρτίου 2024 17:57
Παπαδόπουλος για τη «ζωηρή» σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά: Το καθησυχαστικό και το πιο επικίνδυνο σενάριο
Από Εύη Κουρίδου

Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» τις τελευταίες ώρες η Κεφαλονιά, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, αν και ασθενείς στην πλειονότητά τους. Χθες, σημειώθηκε σεισμός και στα Φάρσαλα.

«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα», τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στην ΕΡΤ.

«Σήμερα έφτασε τα 3,5 Ρίχτερ, που είναι και ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε».

Σεισμοί στην Κεφαλονιά

«Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε ''σμηνοσειρά'', δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης», πρόσθεσε.

Οι έξι τελευταίες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν από τις 16:00 και μετά, σημειώθηκαν με απόσταση λίγων λεπτών, ακόμη και δύο λεπτών, χωρίς να ξεπερνούν όμως τα 2 Ρίχτερ. Τις προηγούμενες ώρες, οι σεισμοί στην περιοχή κυμαίνονταν περί τα 3 Ρίχτερ.

Τουρκία: Σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Δαρδανέλια - Μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών σημειώθηκε στις 16:09 ώρα Τουρκίας (15:09 ώρα Ελλάδας) στην κωμόπολη Μπίγα, του νομού των Δαρδανελίων (Τσανάκκαλε) της βορειοδυτικής Τουρκίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 27,03 χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Μπίγα, στη γειτονική πόλη των Δαρδανελίων -πρωτεύουσα του νομού- και τους γειτονικούς νομούς γύρω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Ο δήμαρχος της Μπίγας, Μπουλέντ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιο πρόβλημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε: «Στον σεισμό των 4,6 βαθμών που σημειώθηκε στη Μπίγα του Τσανάκκαλε, η Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων και όλες οι ομάδες των αρμόδιων οργάνων μας ξεκίνησαν επιτόπιες σαρώσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανησυχητική κατάσταση. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share