Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αυτοψία Σκρέκα σε σουπερμάρκετ την πρώτη ημέρα μείωσης τιμών -«Διαπιστώσαμε πτώση 15% στο βρεφικό γάλα»

Η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

1 Μαρτίου 2024 10:57
Αυτοψία Σκρέκα σε σουπερμάρκετ την πρώτη ημέρα μείωσης τιμών -«Διαπιστώσαμε πτώση 15% στο βρεφικό γάλα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτοψία σε σουπερμάρκετ πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Είναι μέτρα δραστικά, διαρθρωτικού χαρακτήρα και αποσκοπούν να διορθώσουν δομικές στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Ήδη, παρακολουθήσαμε και διαπιστώσαμε ότι στο βρεφικό γάλα οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15% τουλάχιστον. Θα προχωρήσουμε και θα διαπιστώσουμε εάν έχουν μειωθεί οι τιμές και στα υπόλοιπα προϊόντα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στις κάμερες.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Τα 3+1 μέτρα της κυβέρνησης για μειώσεις σε πάνω από 3.000 προϊόντα - Οι 108 μάρκες με πτώση στη μέση τιμή

«Οι κατηγορίες που περιμένουμε να μειωθούν οι τιμές είναι βασικές για το νοικοκυριό, αφορούν απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, προϊόντα έμμηνου ρύσεως», πρόσθεσε.

Αυτοψία σε σούπερμαρκετ από τον Κώστα Σκρέκα

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις τιμές τιμοκαταλόγου, οδήγησε σε μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα (1.500 είχαν φτάσει στο ΥΠΑΝ έως την ώρα έναρξης του Υπουργικού Συμβουλίου). Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες). Η μεταρρύθμιση έχει επιφέρει σημαντική μέση μείωση τιμών τιμοκαταλόγου στις επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, στις βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%, στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%, στις οδοντόκρεμες 15,1%, στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%, στα απορρυπαντικά πιάτων 16%, στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και στα σαπούνια 12,7%.

Μέση μείωση τιμών τιμοκαταλόγου ανά κατηγορία προϊόντος:

Κατηγορία προϊόντος Μέση μείωση

  • Βρεφικές και παιδικές πάνες -18,1%
  • Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner -17,0%
  • Απορρυπαντικά πιάτων -16,0%
  • Καθαριστικά παντός είδους -15,8%
  • Απορρυπαντικά ρούχων -15,6%
  • Οδοντόκρεμες -15,1%
  • Σαπούνια -12,7%

Το όφελος όμως για τους καταναλωτές θα εξαρτηθεί από την πολιτική των προσφορών και των εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν οι προμηθευτές από δω και στο εξής.

«Τσουχτερό» πρόστιμο σε γνωστή εταιρεία γαλακτομικών προϊόντων

Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., (FrieslandCampina) εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Με την ευκαιρία, δείτε το πρόστιμο που αφορά τους οδηγούς.

Μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα (9) από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

«Τσουχτερό» πρόστιμο σε γνωστή εταιρεία γαλακτομικών προϊόντων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο
βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share