Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Η μέρα που φοβούνται τα Μερομήνια: «Φαινόμενο που χτυπά μέσα στον Μάρτη με χιονιά και ψύχος…»

Έρχονται μέρες που δε θα θυμίζουν σε τίποτα τον Φλεβάρη!

22 Φεβρουαρίου 2024 15:16
Η μέρα που φοβούνται τα Μερομήνια: «Φαινόμενο που χτυπά μέσα στον Μάρτη με χιονιά και ψύχος…»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλοί εμπιστεύονται τα Μερομήνια για να προβλέψουν τον καιρό των επόμενων μηνών, αλλά πολλοί επιστήμονες, ειδικά οι μετεωρολόγοι, τα αμφισβητούν. Υποσημειώνουν ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψουν με ασφάλεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Η μέθοδος πάντως είναι απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά τον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Παρότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται για επιστημονική μέθοδο πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών, τα μερομήνια καταγράφουν τάσεις. Ο Μάρτιος θα είναι ηπιότερος από άλλες χρονιές, ωστόσο μετά τα μέσα του μήνα, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους, ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, είχαμε «καμπάνα» Τάσου Αρνιακού: «Βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου - Πιο δύσκολη μέρα...»

Μερομήνια 2024: Η εξέλιξη του καιρού ανά μήνα

Απρίλιος

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Μάιος

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share