Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Χλώμιασαν οι Έλληνες οδηγοί: 200 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων

Σας αφορά όλους!

22 Φεβρουαρίου 2024 13:42
Χλώμιασαν οι Έλληνες οδηγοί: 200 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παλαιό δίπλωμα οδήγησης: Το ροζ έντυπο και τρίπτυχο δίπλωμα οδήγησης παρουσιάζει μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, την οποία πρέπει να γνωρίζουν όσοι οδηγοί το διαθέτουν ακόμη.

Στη χώρα μας, έχουμε δύο διαφορετικά είδη διπλωμάτων οδήγησης. Το έντυπο ροζ τρίπτυχο και το νέο πανευρωπαϊκού τύπου, που παρουσιάζεται σε πλαστικοποιημένη μορφή κάρτας. Το παλιό, ροζ δίπλωμα οδήγησης ισχύει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του κατόχου, ενώ το νεότερο διπλωματικό κάρτας έχει διάρκεια ισχύος 15 ετών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Παλαιό δίπλωμα οδήγησης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εννοείται ότι και οι δύο τύποι διπλωμάτων μπορεί να λήγουν νωρίτερα για λόγους υγείας ή επαγγελματικής χρήσης, οπότε εάν προβλέπεται μπορείτε να προχωρήσετε σε ανανέωση ή αναθεώρηση.

Σε σχέση με το ροζ τρίπτυχο δίπλωμα οδήγησης, το νέο τύπου κάρτας έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης έχει χρονική διάρκεια 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Μετά τα 15 χρόνια θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Χλώμιασαν οι Έλληνες οδηγοί: 200 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε το νέο δίπλωμα οδήγησης ισχύει για 5 χρόνια. Ομοίως, ο οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει κάθε 5 χρόνια το δίπλωμα του έως ότου κλείσει τα 65 χρόνια.

Από την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μετά, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς για την χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, ανάλογα την περίπτωση.

Αν το παλιό δίπλωμα είναι φθαρμένο ή έχουν αλλαχτεί κάποια στοιχεία τότε ακολουθείται η διαδικασία της έκδοσης αντιγράφου διπλώματος οδήγησης. Για την αντικατάσταση του παλιού ροζ διπλώματος με ένα νέου τύπου θα πρέπει να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην οικεία Περιφέρεια του τόπου κατοικίας ή στο Κ.Ε.Π. της γειτονιάς σας ή ηλεκτρονικά μέσω του  gov.gr.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  • Αίτηση αλλαγής παλιού διπλώματος οδήγησης
  • Απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας
  • Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά διαστάσεων 4×6 εκ.
  • Ένα e-παράβολο των 30 ευρώ για την εκτύπωση του νέου διπλώματος

Με πρόστιμο 200 ευρώ κινδυνεύουν όσοι έχουν παλιό δίπλωμα οδήγησης

Με πρόστιμο – και μάλιστα ύψους 200 ευρώ – ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν το παλιό χάρτινο, ροζ, δίπλωμα οδήγησης και αυτό έχει υποστεί φθορές.

Οπως είναι γνωστό, τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας έχουν εδώ και αρκετά χρόνια τα διπλώματα οδήγησης, ενώ το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να τα περάσουν στο κινητό τους.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από τους οδηγούς διατηρούν ακόμα την παλιού τύπου άδεια οδήγησης (τρίπτυχο έγγραφο) η οποία ως γνωστόν δεν φέρει τις ίδιες δικλείδες ασφαλείας με τις πλαστικοποιημένες κάρτες.

Ένα ακόμα μειονέκτημα των παλιών διπλωμάτων είναι το γεγονός ότι είναι ευάλωτα στη φθορά, με αποτέλεσμα να ενέχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα στοιχεία τους έτσι να μην είναι εύκολος ο έλεγχός τους.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως διαβάζουμε στο carandmοtor.gr κάτοχος του φθαρμένου διπλώματος συνιστάται να προβεί στην αντικατάσταση του διπλώματός του, μιας και η αλλοίωση των στοιχείων ισοδυναμεί με ληγμένη άδεια οδήγησης και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής τσουχτερού προστίμου.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 50 (Νόμος 4155/2013), «η άδεια οδήγησης ή οι επιμέρους κατηγορίες της παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν εφόσον:

Χλώμιασαν οι Έλληνες οδηγοί: 200 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων

α. λήξει η χρονική ισχύς τους ή

β. ο ενδιαφερόμενος παύει να πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές σωματικής και διανοητικής ικανότητας του Παραρτήματος ΙΙΙ ή

γ. το έντυπο της άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων της».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το δίπλωμα οδήγησης έχει φθαρεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να μην φαίνονται ευκρινώς τα στοιχεία του κατόχου (π.χ. φωτογραφία ή όνομα) η αντικατάστασή του είναι απαραίτητη. Αυτό διότι σε περίπτωση ελέγχου, το πρόστιμο που θα επιβληθεί ανέρχεται σε 200 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share