Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Περικυκλωμένο το κέντρο της Αθήνας: Συγκέντρωση μελισσοκόμων, πορεία από ΠΟΕΔΗΝ, έναρξη πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

Σε «πυρετό» η πρωτεύουσα!

22 Φεβρουαρίου 2024 13:29
Περικυκλωμένο το κέντρο της Αθήνας: Συγκέντρωση μελισσοκόμων, πορεία από ΠΟΕΔΗΝ, έναρξη πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Δύο ημέρες μετά την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, «σκυτάλη» στις κινητοποιήσεις παίρνουν μελισσοκόμοι, γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές.

Από τις 08:00 το πρωί της Πέμπτης (22/2), οι συγκεντρωμένοι μελισσοκόμοι βρέθηκαν απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με καπνιστήρια στα χέρια. Στις 12:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των μελισσοκόμων με τον υπουργό αγροτικής αναπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Οι διαδηλωτές θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος έως αργά το βράδυ.

Συγκέντρωση μελισσοκόμων, πορεία από ΠΟΕΔΗΝ, έναρξη πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Επίσης, από τις 08:30 στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας στην Αττική έως τις 3 μ.μ. και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια με πανελλαδική συγκέντρωση στις στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και «Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας– ΕΚΑΒ» προς το υπουργείο Υγείας. Η κυκλοφορία στην κάθοδο της Βασ. Σοφίας διεξάγεται μόνο από δύο λωρίδες, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να διεξάγεται με καθυστερήσεις. Κλειστό είναι και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αμαλίας.

Συγκέντρωση μελισσοκόμων, πορεία από ΠΟΕΔΗΝ, έναρξη πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια από φοιτητές και μαθητές, για να διαδηλώσουν απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Συγκέντρωση μελισσοκόμων, πορεία από ΠΟΕΔΗΝ, έναρξη πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Συγκέντρωση μελισσοκόμων: «Καπνίζει» η πλατέια Συντάγματος - Με κυψέλες, στολές και καπνιστήρια έξω από τη Βουλή (video)

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν το πρωί της Πέμπτης (22/2) οι μελισσοκόμοι που κατέφθασαν από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Η φωτιά στον Έβρο, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι μελισσοκόμοι ζητούν αυστηρούς ελέγχους και μέτρα στήριξης, ώστε να μη χαθεί ένας από τους πιο σημαντικούς τροφοδότες της υπαίθρου, η μέλισσα.

Αυτή την ώρα, βρίσκονται απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος με στολές, κυψέλες και καπνιστήρια στα χέρια, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.

Στις 12 το μεσημέρι, μία δεκαμελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ ακολούθως θα γίνει συνάντηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με το θέμα, στον ΑΝΤ1 μίλησε σήμερα ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Γιώργος Τσεντεμεντές, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της μελισσοκομίας στη χώρα μας είναι οι ελληνοποιήσεις και τα εισαγόμενα μέλια, που πωλούνται σαν ελληνικά. «Θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών.

Δηλαδή θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», δήλωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι ένα από αιτήματά τους θα είναι και η στήριξη κόντρα στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα ζήτηματα που τίθενται και τα σχετικά αιτήματα είναι τα εξής:

  • ελληνοποιήσεις (ζητούν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος),
  • κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών),
  • άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων, που αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία,
  • άρση περιορισμών τοπικών δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934,
  • επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα,
  • αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο,
  • κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share