Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ στο Κιλκίς - Απέκλεισαν το Τελωνείο των Ευζώνων (video)

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις

14 Φεβρουαρίου 2024 20:29
Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ στο Κιλκίς - Απέκλεισαν το Τελωνείο των Ευζώνων (video)
Από Εύη Κουρίδου

Επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης (14/2), ανάμεσα σε αγρότες του Πολυκάστρου και αστυνομικούς, στο Τελωνείο των Ευζώνων.

Αναλυτικότερα, την ώρα που μαζεύτηκαν τα τρακτέρ έξω από τον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων, έφτασε στο σημείο ο εισαγγελέας και ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς και ενημέρωσαν ότι δε θα επιτραπεί κανένας αποκλεισμός.

Νωρίτερα, συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας, καθώς εντοπίστηκε ύποπτος φάκελος και έσπευσαν τα ΤΕΕΜ.

Η προειδοποίηση της αστυνομίας ήταν πως θα παρθούν μέτρα εναντίον όσων τολμήσουν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου. Οι αγρότες έκαναν πίσω και παρέταξαν τα τρακτέρ τους μπροστά από τον τελωνειακό σταθμό.

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες: Το πακέτο της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης - Το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη στο Μαξίμου (video)

Ένα ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες και εν γενεί τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι έγινε στον απόηχο του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους 15 αγροτικών μπλόκων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μέτωπο των αγροτών επιβεβαιώνουν ότι κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι και ότι η συζήτηση που έγινε ήταν ουσιαστική.

Η κυβέρνηση επεχείρησε μια ρελάνς, με μια γενναία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα σε βάθος χρόνου, αλλά και με μια συνολική παρέμβαση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και πλέον η μπάλα περνά στα αγροτικά μπλόκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τους 15 εκπροσώπους, ενώ στη συνέχεια άφησε τους παριστάμενους υπουργούς (Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος κ.α) να επεξηγήσουν τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Αυτό που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έκανε διαφορά είναι η ρύθμιση για το ρεύμα, η οποία συμφωνήθηκε με τη ΔΕΗ εντός του Σαββατοκύριακου.

Πρακτικά, για τα επόμενα δύο χρόνια η τιμή της κιλοβατώρας «κλειδώνει» κάτω από τα 10 λεπτά για τους συνεπείς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ αυτοί που έχουν οφειλές θα έχουν μια τιμή στα 11 λεπτά, κάτω από τις τιμές αγοράς. Και για τα 8 χρόνια μετά τα πρώτα 2, θα υπάρξει νέα συμφωνία με τους παρόχους, με το 1/3 της τιμής να «κλειδώνει» στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα.

Στο παιχνίδι θα μπουν άμεσα και βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια, οι οποίοι θα επιχειρηματολογήσουν για το γεγονός ότι η μείωση στο αγροτικό ρεύμα ανέρχεται στην περιοχή του 40%, κάτι που συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, ιδίως ως προς τους συνεπείς παραγωγούς.

Το άλλο «κλειδί» για την προοπτική αποκλιμάκωσης είναι η διπλή παρέμβαση για τον ΕΦΚ. Πρακτικά, η κυβέρνηση ως το τέλος Μαρτίου θα πληρώσει τον μισό ΕΦΚ ύψους 40 εκ.ευρώ και ο υπόλοιπος θα εξοφληθεί στο τέλος του έτους, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών.

Όσο για το 2025, η επιστροφή του ΕΦΚ βαίνει προς μονιμοποίηση, αν και τη σχετική φόρμουλα θα συνδιαμορφώσουν οι αγρότες με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση μελετά έναν νέο τρόπο πληρωμής, με βάση τα τιμολόγια των παραγωγών, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν είναι σαφείς.

Η εκτίμηση στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, πάντως, είναι ότι η συζήτηση πήγε καλά και οι αγρότες έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα τους. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά της περιθώρια, με την ακόμα πιο γενναία του αναμενομένου εμπροσθοβαρή καταβολή του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση του ρεύματος αναζητήθηκαν δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Συνεπώς, άλλες παροχές δεν προβλέπονται, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη είναι αντιμέτωπα και με τον «ηθικό κίνδυνο» άλλες κοινωνικές ομάδες να αντιδράσουν ως «αδικημένες».

Αποκλιμάκωση σε δύο φάσεις

Η μπάλα περνά πλέον στους αγρότες, οι οποίοι έμειναν χθες για μισή ώρα εντός του Μεγάρου Μαξίμου μετά το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για μια κοινή στάση ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων που περίμεναν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στα αγροτικά μπλόκα οι διεργασίες θα είναι πυκνές, αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί αγρότες που δεν είναι αρνητικοί απέναντι στο κυβερνητικό πακέτο. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι δεδομένες ενστάσεις, ιδίως των αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου που πήρε και χθες τον λόγο απέναντι στον πρωθυπουργό.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επέλθει σε δύο φάσεις. Σε αρκετά μπλόκα, όπου η παρουσία του ΚΚΕ δεν είναι ισχυρή, εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, με δεδομένη τη συνειδητοποίηση και αρκετών αγροτών ότι αφενός το πακέτο που θα πάρουν δεν είναι αμελητέο αφετέρου ότι δεν έχουν λαμβάνειν πολλά περισσότερα.

Ως προς την περίπτωση μπλόκων, όπου το ΚΚΕ επικρατεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει…κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση. Για παράδειγμα, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρξει κάθοδος με τρακτέρ προς την Αθήνα ή εν πάσει περιπτώσει κάποια μηχανοκίνητη πορεία τις επόμενες μέρες. Μένει να φανεί, όμως, πόση διάρκεια θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share