Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

«Ντου» αγροτών στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης - Εξαγριώθηκαν γιατί δεν τους συνάντησε ο Αυγενάκης (video)

Περίμεναν τέσσερις ώρες στο ξενοδοχείο για να συναντήσουν τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Σταύρο Κελέτση

11 Φεβρουαρίου 2024 21:51
«Ντου» αγροτών στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης - Εξαγριώθηκαν γιατί δεν τους συνάντησε ο Αυγενάκης (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Αλεξανδρούπολη ελέω της παρουσίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, με τους αγρότες να εισβάλουν στο αεροδρόμιο και να συγκρούονται με τους αστυνομικούς. Με την ευκαιρία, δείτε το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους αγρότες.

Οι αγρότες είναι στα «κάγκελα» αφού περίμεναν τέσσερις ώρες στο ξενοδοχείο για να συναντήσουν τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Σταύρο Κελέτση.

Ωστόσο η συνάντηση ματαιώθηκε και όσοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο, μόλις ενημερώθηκαν πως ο κ. Αυγενάκης δεν θα τους δει κατευθύνθηκαν εξαγριωμένοι στο αεροδρόμιο.

Εκεί οι αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να ξεκινήσει ένταση με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι αγρότες πολιόρκησαν την αίθουσα VIP του αεροδρομίου στην οποία βρισκόταν ο κ. Αυγενάκης.

«Σπόντα» Μαρινάκη σε Κασσελάκη για τους αγρότες: «Αντί να ανεβαίνουμε στα τρακτέρ, απαντάμε με πράξεις» (video)

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο στους αγρότες, για τρίτη χρονιά, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε και ο ΚΕ, Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους - αν και μετά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό όπου θα παραστεί 15μελής επιτροπή τους, φαίνεται να αλλάζουν τακτική, επιλέγοντας τους «ανοικτούς δρόμους», όπως ζήτησε εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προϋπόθεση για ανοικτό διάλογο. Χθες αγρότες διανυκτέρευσαν στην πλατεία της Λάρισας με τα τρακτέρ τους, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έκαναν και στην Καρδίτσα και αλλού.

«Ό,τι λέει ο πρωθυπουργός το κάνει πράξη. Από τη στιγμή που είπε στη Βουλή για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο -και το έχει ήδη κάνει 2 χρονιές- θα γίνει και για τρίτη χρονιά», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είναι δεδομένος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μας υποδείξουν και από το αρμόδιο υπουργείο», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει από το να ανεβαίνει στα τρακτέρ, να απαντάει με πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες και υπογράμμισε: «Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε στο κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε ημέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».

«Οι αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει, ζητούν να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση», πρόσθεσε.

Τόνισε, ωστόσο ότι «ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει, αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες και συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων. Περίπου 1 δισ. ευρώ έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ενισχύθηκε με 400 εκ. ευρώ και αποπληρώθηκαν χρέη που πήγαιναν πίσω μία δεκαετία», επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντική η παρέμβαση για την φορολογία των αγροτών, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, το ρεύμα των αγροτών».

Αναφερόμενος στους αγρότες της Θεσσαλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «νομοθετήθηκε πλέον ότι δε θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος -αλίμονο θα πρόσθετα - και ένα πρόγραμμα για τις ρυθμίσεις των χρεών τους που φτάνει την επταετία. Είναι σημαντικά μέτρα που προφανώς όμως δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share