Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Χειροπέδες σε λιμενικό από τους «Αδιάφθορους» - Ζητούσε χρήματα και τσιγάρα για να περνούν πλοία χωρίς επιθεώρηση

Η ταρίφα του ξεκινούσε από 800 ευρώ και έφτανε τις 2.000

8 Φεβρουαρίου 2024 10:23
Χειροπέδες σε λιμενικό από τους «Αδιάφθορους» - Ζητούσε χρήματα και τσιγάρα για να περνούν πλοία χωρίς επιθεώρηση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος λιμενικού, σε βαθμό κακουργήματος, για δωροληψία υπαλλήλου κατ’επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και λαθρεμπορία.

Ο κατηγορούμενος υπηρετεί ως προϊστάμενος λιμενικού σταθμού στη Νότια Κρήτη, συνελήφθη και πήρε προθεσμία, την οποία ζήτησε, για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η ταρίφα του λιμενικού ξεκινούσε από 800 ευρώ και έφτανε τις 2.000

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, πρόκειται για ένα βαρύ κατηγορητήριο και η σε βάρος του δικογραφία «βασίζεται σε άρση απορρήτου επικοινωνιών επί δίμηνο».

Όπως μεταδίδει δημοσίευμα του creta24.gr, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν στους «Αδιάφθορους» έφτασαν πληροφορίες ότι ο 48χρονος στο πλαίσιο επιθεωρήσεων απαιτούσε χρηματικά ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, συνελήφθη Youtuber για κακοποίηση ΑμεΑ: Έβγαζε έως 8.000 το μήνα βασανίζοντας άτομα με αναπηρία

Επίσης, το διάστημα που εκτελούσε χρέη λιμενοσταθμάρχη, όπως έχει καταγγελθεί ανώνυμα, ερχόταν σε επικοινωνία με εταιρείες και προέτρεπε τα διερχόμενα πλοία που έχριζαν επιθεώρησης να διέρχονται νυχτερινές ώρες, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να επιθεωρηθούν.

Συνελήφθη λιμενικός από τους «Αδιάφθορους»

Η ανακοίνωση για την υπόθεση έχει ως εξής:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία και παράβαση του τελωνειακού κώδικα

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 9 ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2024, Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, διότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμα -9- ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος και ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυπτε ότι ο εν λόγω Αξιωματικός εξασφάλιζε τη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση, απαιτώντας τσιγάρα και χρηματικά ποσά.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εγκληματική δράση του Αξιωματικού.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Λιμενοσταθμάρχης και παρόλο που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν αναγόταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε/παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -594- πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και -1- κινητό τηλέφωνο.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε -7- περιπτώσεις από το Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share