Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για την ιλαρά - Ανησυχία με τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα (video)

Ο μη εμβολιασμός αιτία της έξαρσης, λένε οι ειδικοί

5 Φεβρουαρίου 2024 14:54
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για την ιλαρά - Ανησυχία με τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα (video)
Από Εύη Κουρίδου

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές η εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς, με τρία να είναι επιβεβαιωμένα και δύο υπό διερεύνηση.

Πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία και τη Ρουμανία. Τα δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, ενώ το άλλο είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας υπάρχει ανησυχία στις Αρχές, αφού το ποσοστό εμβολιασμού ειδικά στις συγκεκριμένες περιοχές είναι χαμηλό.

Η τοποθέτηση της Ματίνας Παγώνη για τα κρούσματα ιλαράς

Για την έξαρση της νόσου στην Ευρώπη, η Ματίνα Παγώνη είπε: «Τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη είναι πάρα πολλά», σημείωσε και ενημέρωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πως στα 2,5 χρόνια της πανδημίας ο κόσμος δεν εμβολίασε τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Σε έξαρση η ιλαρά στην Ελλάδα: Έντονη ανησυχία των ειδικών - Η περιοχή που είναι στο «κόκκινο»

«Δυστυχώς ,οι περισσότεροι έκαναν τη μία δόση, οπότε δε συμπλήρωσαν τον εμβολιασμό, δεν πήγαιναν λόγω του ότι ήταν κλειστά, φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία», ανέφερε.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ιλαράς και προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της νόσου τα παιδιά τους, γιατί οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σοβαρές.

Νέα ευρήματα για την λοίμωξη Covid‑19: Τι προκαλεί ιδίως σε άτομα με άγχος ή κατάθλιψη

Έρευνα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με Covid-19, αλλά δεν είχαν νοσηλευτεί ποτέ σε νοσοκομείο, διαπίστωσε ότι το 76% εμφάνισε αϋπνία, με όσους ήταν αγχώδεις ή καταθλιπτικοί να είναι πιο ευάλωτοι.

Η σύνδεση της αϋπνίας με ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 είναι ήδη γνωστή, αλλά μια ομάδα επιστημόνων διερεύνησε το αν οι ήπιες λοιμώξεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Frontiers in Public Health» μελετήθηκαν δεδομένα για 1.056 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών στο Βιετνάμ, που είχαν διαγνωστεί με Covid-19, αλλά δεν είχαν νοσηλευτεί τους τελευταίους έξι μήνες και δεν ανέφεραν ιστορικό αϋπνίας ή ψυχιατρικών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες της χώρας: Γιατί τόσοι νέοι Έλληνες παθαίνουν καρκίνο;

Νέα ευρήματα για την λοίμωξη Covid‑19: Τι προκαλεί ιδίως σε άτομα με άγχος ή κατάθλιψη

Το 76% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν αϋπνία και το 22,8% από αυτούς ότι είχαν σοβαρή αϋπνία. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ξυπνούσαν συχνότερα τη νύχτα, ενώ το ένα τρίτο ότι δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, κοιμούνταν χειρότερα και κοιμούνταν για λιγότερο χρόνο. Η σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τη σοβαρότητα της αϋπνίας που βίωσαν. Αν και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με Covid-19 σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στον δείκτη αϋπνίας, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Δύο ομάδες ατόμων είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας, σε σχέση με τους υπόλοιπους: τα άτομα που είχαν κάποια προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση και όσα αντιμετώπιζαν καταθλιπτικά ή αγχώδη συμπτώματα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι το ποσοστό αϋπνίας που αναφέρουν οι ασθενείς δεν είναι μόνο πολύ υψηλότερο από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού, αλλά και υψηλότερο από αυτό που αναφέρεται για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid-19. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι επικεντρώθηκαν σε ασθενείς που ανάρρωσαν πρόσφατα και οι οποίοι ενδέχεται να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα. Οι ασθενείς που ανάρρωσαν πρόσφατα μπορεί, επίσης, να είναι πιο στρεσαρισμένοι και ευαίσθητοι στις αλλαγές της σωματικής τους υγείας, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται τον ύπνο τους ως χειρότερο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share