Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

Γεωργία Λαλέ: Ποια είναι η 34χρονη καλλιτέχνης πίσω από τη ροζ σημαία - «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή» (photo-video)

«Η επιλογή του ροζ χρώματος, δεν ήταν δική μου επιλογή, αλλά των Ελληνίδων που μου έδωσαν τα σεντόνια τους. Μερικά εξ αυτών ήταν μεγάλης συναισθηματικής αξίας»

19 Δεκεμβρίου 2023 18:06
Γεωργία Λαλέ: Ποια είναι η 34χρονη καλλιτέχνης πίσω από τη ροζ σημαία - «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή» (photo-video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για «παρερμήνευση του έργου της» έκανε λόγο η 34χρονη καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Με δήλωση της στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου:Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Το έργο «Neighborhood Guilt» της Γεωργίας Λαλέ εμφανίστηκε στο προξενείο στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική μεγαλούπολη, αλλά αποσύρθηκε γρήγορα - μετά και από παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ένα έργο με πολλαπλά μηνύματα

Στην επίσημη παρουσίαση της σημαίας ξεκαθαρίστηκε πως «πραγματεύεται το φαινόμενο της γυναικοκοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας. Το έργο τέχνης είναι φτιαγμένο από σεντόνια που δώρισαν γυναίκες από την Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες, φαινομενικά, έχουν λίγα κοινά, αλλά έχουν όλες ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».

Η ίδια η καλλιτέχνης, κατά την παρουσίαση στο προξενείο, στάθηκε στη σπουδαιότητα της δωρεάς και υπογράμμισε το πόσες γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στο ίδιο τους το κρεβάτι, εκεί όπου ονειρεύονταν και ξεκουράζονταν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Καρολάιν Κράουτς που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στο δωμάτιό της δίπλα στο μωρό της.

«Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή»

«Θυμάμαι το 2021, μετά την πανδημία, όταν προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από την πανδημία, σημειώθηκε η τρομερή γυναικοκτονία της Καρολάιν. Δολοφονήθηκε στο κρεβάτι της, δίπλα στο 6 μηνών μωρό της, το μωρό ήταν στο ίδιο δωμάτιο. Αυτό που με συντάραξε ήταν το κρεβάτι, το ίδιο κρεβάτι που έφτιαχνε κάθε πρωί, στο οποίο ονειρευόταν, ξεκούραζε το κορμί της κάθε μέρα» είπε χαρακτηριστικά η Γεωργία Λαλέ στην ομιλία της.

Το σπίτι όμως, «δεν είναι καταφύγιο για ανθρώπους που ζουν σε περιβάλλον κακοποίησης. Αντιθέτως, εκεί είναι που είναι πιο ευάλωτοι, μοναχικοί και εκτεθειμένοι. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Οι ζωές τους τελειώνουν στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους. Παρόμοια σεντόνια με εκείνα που απορροφούν τα δάκρυά μας, που απορροφούν τα όνειρά μας», όπως αναφερόταν σε ένα από τα μηνύματα της έκθεσης.

Η σημαία της, πλην του ίδιου του συγκλονιστικού μηνύματος κατά των γυναικοκτονιών, ρίχνει φως και στην ευθύνη που φέρει η γειτονιά, η κοινότητα, η χώρα. Γιατί το «έπεσα από τα σύννεφα» μπορεί να αποτελεί βολική αλήθεια, αλλά, όπως είπε και η ίδια, «τα δείγματα είναι εκεί».

Γεωργία Λαλέ: Ποια είναι η 34χρονη καλλιτέχνης πίσω από τη ροζ σημαία

Η 34χρονη γεννημένη στο Χαϊδάρι εικαστικός Γεωργία Λαλέ ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που με υποτροφία έκανε το μεταπτυχιακό της στις εικαστικές τέχνες στη σχολή School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη.

Οι παραστάσεις, τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ τέχνης και μπιενάλε, όπως το A.I.R. Biennial, NYC (2023), Art in Odd Places, NYC (2022), η Διεθνής Εβδομάδα Τέχνης της Βενετίας, Ιταλία (2020) και το Φεστιβάλ Nuit Blanche των Βρυξελλών, Βέλγιο (2016).

Η δουλειά της έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στα Smack Mellon, Collar Works, Border Project Space και Shiva Gallery. Έχει προσκληθεί να μιλήσει για τη δουλειά της από το Ίδρυμα Dedalus, τα MoMA Archives και το Πανεπιστήμιο Yale.

Η κα Λαλέ - δηλώνει εικαστική καλλιτέχνης και μαχήτρια του καρκίνου - μίλησε με ιδιαίτερο πάθος και συγκίνηση για τη δουλειά της και το τι χρειάστηκε για να υλοποιηθεί.

«Σε μία από τις επισκέψεις μου στην Ελλάδα, ζήτησα από γυναίκες να μου δώσουν τα σεντόνια τους υπό τον όρο ότι είχαν ονειρευτεί σε αυτά για ένα μέλλον στο οποίο θα μπορούσαν να ονειρευτούν για το μέλλον τους, χωρίς να φοβούνται για τις ζωές τους» δήλωσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share