Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Άγιος Νικόλαος: Ποιος ήταν ο προστάτης των ναυτικών που γιορτάζει σήμερα (6/12) η Εκκλησία μας - Γιατί στη Δύση ταυτίζεται με τον Santa Claus

Αμήν!

6 Δεκεμβρίου 2023 08:02
Άγιος Νικόλαος: Ποιος ήταν ο προστάτης των ναυτικών που γιορτάζει σήμερα (6/12) η Εκκλησία μας - Γιατί στη Δύση ταυτίζεται με τον Santa Claus
Από Κυριάκος Μελλίδης

Άγιος Νικόλαος, τη μνήμη του οποίου γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου, έχει συνδεθεί με τη θάλασσα και τους ναυτικούς. Είναι, δε, επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες όπως επίσης και για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Γεννημένος το 270 μ.Χ. αφιερώθηκε από νωρίς στο Θεό και διέθεσε τη μεγάλη περιουσία του για την ίδρυση νοσοκομείων και ιδρυμάτων. Θεωρείται Άγιος της θάλασσας, αλλά και προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων, χάρη στη φιλανθρωπική δράση και τα θαύματά του. Με την ευκαιρία, δείτε το γραφικό εκκλησάκι της Μάνης που είναι χτισμένο ανάμεσα σε γκρεμό και θάλασσα.

Άγιος Νικόλαος: Προστάτης των ναυτικών

Στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του με πλοίο προς τους Άγιους Τόπους ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Λέγεται δε, ότι ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε

Όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά, το 1553 και ενώ ξαναχτιζόταν η μονή Σταυρονικήτα, κατεστραμμένη από τους κουρσάρους, οι μοναχοί έριξαν δίχτυα για να πιάσουν ψάρια, τραβώντας όμως βρήκαν ένα εικόνισμα του Αγίου Νικολάου. Το εικόνισμα αυτό είχε καταλήξει στη θάλασσα για να σωθεί από τα χέρια των εικονομάχων. Στο μέτωπο του αγίου βρέθηκε κολλημένο ένα στρείδι, το οποίο όταν αποκολλήθηκε, έτρεξε αίμα. Ο Πατριάρχης Ιερεμίας, μετά το περιστατικό, αποφάσισε να αφιερώσει τη μονή στον Άγιο Νικόλαο.

Άγιος Νικόλαος: Το γραφικό εκκλησάκι στην Ανάβυσσο με την «κρυστάλλινη» παραλία που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αττική (video)

Η παραλία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην Ανάβυσσο, μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα, στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.

Σίγουρα δεν είναι από τις «κρυφές» παραλίες της Αττικής, αλλά αξίζει να την επισκεφθείς (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) καθώς όταν βρεθείς εκεί σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε κάποιο ελληνικό νησί και ιδίως την Κρήτη. Η ομοιότητά της με την πασίγνωστη παραλία του Μπάλου είναι μεγάλη.

Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη, αμμώδη παραλία με καθαρά νερά που έχει τη χαρακτηριστική βραχονησίδα με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που έχει υπέροχη θέα. Η ονομασία της παραλίας οφείλεται σε αυτό το γραφικό εκκλησάκι και είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να παντρευτούν ή να κάνουν την βάπτιση σε «νησί» χωρίς να απομακρυνθούν πολύ από την Αθήνα.

Η υπέροχη παραλία του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο και το γραφικό εκκλησάκι

Η υπέροχη παραλία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην Ανάβυσσο στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο «Μπάλος της Αττικής» λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του.

Είναι μάλιστα μια από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Αττικής λόγω του σχήματός της. Για να βρεθείς εκεί θα χρειαστεί να περάσεις το Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα για να φτάσεις στην όμορφη παραλία του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο. Η παραλία απέχει περίπου 35 λεπτά από τη Γλυφάδα και 50 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share