Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

«Καρφώνει» Σούνακ το Μουσείο της Ακρόπολης: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων»

Πήρε θέση για τα γλυπτά του Παρθενώνα

30 Νοεμβρίου 2023 15:38
«Καρφώνει» Σούνακ το Μουσείο της Ακρόπολης: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων»
Δεξιά φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Τη δική του απάντηση έδωσε το Μουσείο της Ακρόπολης στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Μουσείο της Ακρόπολης, απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δείτε επίσης: «Σύμμαχος» η Guardian στην επιστροφή των Γλυπτών: «Αγνάντευαν το ηλιόλουστο Αιγαίο, δεν ταιριάζουν εδώ φυλακισμένα - Ανόητη η διαμάχη, επιστρέψτε τα!»

Το Μουσείο της Ακρόπολης απαντά στον Σούνακ για τα γλυπτά του Παρθενώνα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Μουσείου της Ακρόπολης έχει ως εξής:

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

Μητσοτάκης για Σούνακ: «Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου! Δε θα μπλέξουμε εμείς στα εσωτερικά της Βρετανίας…»

Νέα αναφορά στο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Βρετανίας, μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την αποχώρησή του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού. «Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου» είπε χαριτολογώντας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για να συμπληρώσει: «Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».

Δείτε επίσης: Αυστηρή απάντηση Μαξίμου σε Ρίσι Σούνακ για το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Βρετανίας: «Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε…»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα κυβερνητικές πηγές απάντησαν στα όσα είπε στη Βουλή της Βρετανίας ο αμετανόητος Σούνακ:

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ' όσα έχουμε ήδη πει».

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε κάνει λόγο για «ατυχές περιστατικό», το οποίο ωστόσο «δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «είχε και μια θετική πλευρά, καθώς το δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα».

Η κυρία Σακελλαροπούλου απάντησε: «Η επανένωση των Γλυπτών, που είναι αίτημα από τη σύσταση του κράτους, έχει βρει την κατανόηση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και της βρετανικής, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share