Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024

Δεύτερη ευκαιρία για το πρόγραμμα "Κινούμαι Ηλεκτρικά 2"- Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2024 ενώ προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης

29 Νοεμβρίου 2023 08:46
Δεύτερη ευκαιρία για το πρόγραμμα
Από Βασίλης Σακουλέβας

Μέχρι το τέλος Απριλίου και με ενισχυμένο προϋπολογισμό που φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστεί ο β' κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Επίσης, έρχεται το "Καλάθι των Χριστουγέννων"

Η τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων πόρων από μία κατηγορία οχημάτων σε άλλη, για την οποία οι πόροι έχουν εξαντληθεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, το πρόγραμμα παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2024 ενώ προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης (από 50 σε 65 εκατ. ευρώ).

Πράσινη μετακίνηση

Μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιδοτηθούν με έως και 9.500 ευρώ - ανάλογα τα κριτήρια - για να αγοράσουν ηλεκτρικά Ι.Χ., δίκυκλα και ποδήλατα.

Σκοπός της δράσης είναι η στροφή στην πράσινη μετακίνηση και η μείωση των εκπομπών αερίων. Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αυτοκινήτων, δικύκλων, και τρικύκλων στο πρόγραμμα κυμαίνονται ανά κατηγορία από 30% έως 40%.

Τεράστια ανάσα: Επίδομα «μπόνους» 300 ευρώ προς όλους τους Έλληνες

Τις προηγούμενες ημέρες, από την ΔΥΠΑ καταβλήθηκε επίδομα «μπόνους» των 300 ευρώ σε 12.462 νέους μακροχρόνια ανέργους που πραγματοποίησαν το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).

Συνολικά, ο αριθμός των δικαιούχων για αυτήν την συγκεκριμένη παροχή ανέρχεται σε 86.700 άτομα. Οι πληρωμές πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία καταβολής τους.

Το «μπόνους» θεσμοθετήθηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» (ν. 4921/2022), με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας.

Δείτε επίσης: Χρυσή «τομή» με νέο επίδομα 780 ευρώ: Έσκασε η ανακοίνωση «βόμβα» που θα σκορπίσει χαμόγελα

 Τεράστια ανάσα: Επίδομα «μπόνους» 300 ευρώ προς όλους τους Έλληνες

ΔΥΠΑ – Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της νέας παροχής είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:

  • Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίζουν Ψηφιακό ΑΣΔ και
  • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 29.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

ΔΥΠΑ – Επίδομα 300 ευρώ: Βήμα – βήμα η διαδικασία για να γίνει δικό σας

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με κωδικούς TaxisNet: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax- khrematike-parokhe-gia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
  • Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

 Τεράστια ανάσα: Επίδομα «μπόνους» 300 ευρώ προς όλους τους Έλληνες

Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-ton-organismo-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed

Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/elektroniko-aitema-rantebou-se-uperesies-tou-organismou-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
https://www.dypa.gov.gr/

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share