Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Μεγαλώνει ο Προαστιακός: Πού θα δημιουργηθεί ο νέος σταθμός στην Αττική - Έργο πνοής για την περιοχή (photos)

Όλες οι λεπτομέρειες

28 Νοεμβρίου 2023 15:35
Μεγαλώνει ο Προαστιακός: Πού θα δημιουργηθεί ο νέος σταθμός στην Αττική - Έργο πνοής για την περιοχή (photos)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Έργο πνοής για την περιφερειακή ενότητα Βόρειας Αττικής αποτελεί η κατασκευή ενός νέου σταθμού στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου σταθμού στο δρομολόγιο Πειραιάς-Χαλκίδα. Αυτός θα βρίσκεται στο Κρυονέρι και συγκεκριμένα ανάμεσα στους υπάρχοντες σταθμούς «Δεκελεία» και «Άγιος Στέφανος».

Με απόφαση που είχε αναρτηθεί στη διαύγεια τον Απρίλιο του 2023, ο σχετικός διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην ΑΒΑΞ που έδωσε έκπτωση 1,42%, με την προσφορά να ανέρχεται σε 5.804.255 ευρώ. Πλέον απομένει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και του αναδόχου, κάτι που θα σημάνει την έναρξη των εργασιών.

Η διάρκεια παράδοσης του έργου ανέρχεται σε 42 μήνες (3,5 χρόνια) από την υπογραφή της σύμβασης, στους οποίους περιλαμβάνονται 18 μήνες για την κατασκευή και 24 μήνες υποχρεωτικής συντήρησης.

Δείτε επίσης: Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στη Γραμμή 1 Μετρό «Πειραιάς - Κηφισιά» - Τι αλλάζει;

νεοσ-σταθμοσ-προαστιακου
Νέος σταθμός προαστιακού

Συνοπτικά το αντικείμενο του υπό δημοπράτηση έργου αφορά:

- Στην κατασκευή της Σιδηροδρομικής Στάσης (Σ.Στ.) Κρυονερίου που αναπτύσσεται μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών (Σ.Σ.) Δεκελείας και Σ.Σ. Αγίου Στεφάνου, από την Χ.Θ. 30+075 έως την Χ.Θ. 30+225 της σιδηροδρομικής γραμμής (Σ.Γ.) Πειραιά – Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ειδομένης.

-Προβλέπονται χώροι για την εξυπηρέτηση των επιβατών (Εκδοτήρια Εισιτηρίων, WC Επιβατών, WC Υπαλλήλων, Αποθηκευτικός χώρος) και μηχανολογικοί χώροι για την υποστήριξη της Στάσης και των Σιδηροδρομικών Συστημάτων.

-Η στάθμη του άκρου της κάθε αποβάθρας κατασκευάζεται παράλληλα με την κλίση της σιδηροδρομικής γραμμής και βρίσκεται 0,76 μ. επάνω από την κεφαλή της σιδηροτροχιάς, ενώ το πλάτος της είναι 2,50μ και το μήκος της 150μ. Οι αποβάθρες θα επιστρωθούν με κεραμικά αντιολισθητικά πλακίδια. Το στέγαστρο έχει επικάλυψη από κρύσταλλα triplex securit που στερεώνεται επί του μεταλλικού φορέα με εξαρτήματα τύπου αράχνης και έχει μικρή κλίση προς το κτίριο.

νεοσ-σταθμοσ-προαστιακου
Νέος σταθμός προαστιακού

μεταλλική Άνω Πεζοδιάβαση αποτελείται από δύο πυρήνες κατακόρυφης κυκλοφορίας στα άκρα της (κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρας) και συνδετική πεζογέφυρα σε ύψος 7,00μ. από την κεφαλή της σιδηροτροχιάς.

-Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την κατασκευή των απαραίτητων οδικών έργων (κυκλικές πλατείες, χώροι στάθμευσης, οριοθέτηση λωρίδων κυκλοφορίας κλπ.) Στις διαμορφώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η κατασκευή πεζοδρομίων με πλακοστρώσεις, κράσπεδα κλπ.

-Στην εγκατάσταση συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων (ΣΑΟ), κιγκλιδωμάτων - περιφράξεων – οριοδεικτών, κατακόρυφης σήμανσης – διαγραμμίσεων και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την σήμανση και ασφάλιση των οδικών έργων και της Σιδ. Στάσης.

-Στην ανακατασκευή της υποδομής και της επιδομής της υφιστάμενης διπλής Σ.Γ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε μήκος 1.100 μ. (από την Χ.Θ. 29+440 έως την Χ.Θ. 30+500 περίπου).

-Στην προσωρινή αποξήλωση της ηλεκτροκίνησης και επανεγκατάστασή της
σύμφωνα με την τελική θέση των αξόνων της σιδ/κής γραμμής.

-Στην επαλήθευση «EK» των υποσυστημάτων «υποδομή» και «ενέργεια», που αποτελούν αντικείμενο του παρόντος έργου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share