Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Πού βρίσκεται η κατασκευή των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Σε ποια πόλη ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες

Στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχουν ξεκινήσει από οι εργασίες εκσκαφής οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες. Στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του έτους

28 Νοεμβρίου 2023 14:23
Πού βρίσκεται η κατασκευή των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Σε ποια πόλη ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες
Πηγή φωτογραφίας unsplash
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Σε φάση κατασκευής έχει μπει η κατασκευή των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Πρόκειται για: το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, από τα πλέον πρωτοποριακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχουν ξεκινήσει από οι εργασίες εκσκαφής οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες και μετά θα ξεκινήσει η θεμελίωση των κτιρίων και στη συνέχεια η ανέγερση του.

Στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης οι αντίστοιχες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του έτους με ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης την τριετία. Το παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που προβλέπεται να είναι εφάμιλλο των καλύτερων του κόσμου, θα χτιστεί σε οικόπεδο 80.345 τ.μ. στο οποίο θα φυτευτούν 780 δέντρα. Το κτίριο του νοσοκομείου, θα είναι εμβαδού 37.500 τ.μ. ενώ τα κτίρια εκπαίδευσης και έρευνας 6.300 τ.μ.. Θα διαθέτει 242 κλίνες και 247 κλινικές θέσεις, συστήματα πληροφορικής και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Νοσοκομείο Νιάρχος
Πηγή φωτογραφίας unsplash

Στο νοσοκομείο της Σπάρτης οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι την Άνοιξη καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εργολαβία κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου από την εταιρεία Μπάλλιαν και η μετεγκατάσταση υπηρεσιών υγείας.

Όλες οι νέες μονάδες θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα και τα κτίρια θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Ειδικότερα τα τρία νοσοκομεία θα λάβουν πιστοποίηση κατά Leed Platinum, την ανώτερη διάκριση για την κατασκευή κτιρίων παγκοσμίως ενώ θα φέρουν την "υπογραφή" του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το γραφείο του οποίου επιμελήθηκε και το Κέντρο Πολιτισμού στο Δέλτα του Φαλήρου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αναλάβει την αποκλειστική χρηματοδότηση αλλά και τον συντονισμό και την υλοποίηση εργασιών που αφορούν το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό των τριών νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, έχει γίνει σύμβαση δωρεάς με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει αναλάβει την υποχρέωση διεκπεραίωσης συνοδών έργων υποδομών που αφορούν τις οδικές συνδέσεις και τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανοιχτής συζήτησης που συγκάλεσε το ΙΣΝ για τα νοσοκομεία ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο που επιτελεί το ίδρυμα, σημειώνοντας ότι από την ίδρυσή του το 1996, έχει προσφέρει σε περισσότερες από 130 χώρες περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από 2 δισ στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης, ότι η ιδέα για την δημιουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την κατασκευή νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, προέκυψε το 2017 στη διάρκεια συνάντησης με την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπήρξε με τον διαγωνισμό του περασμένου Φεβρουαρίου, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος, σημείωσε ότι οι προσφορές ξεπερνούσαν κατά 100 εκατομμύρια το ποσό που προβλεπόταν για την κατασκευή των έργων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share