Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Συγκλονιστικές εικόνες: Τεράστια αγιογραφία με τον Άη Γιώργη τοποθετήθηκε στα βράχια του Καστελλορίζου!

Δέος!

20 Νοεμβρίου 2023 15:52
Συγκλονιστικές εικόνες: Τεράστια αγιογραφία με τον Άη Γιώργη τοποθετήθηκε στα βράχια του Καστελλορίζου!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ο Στράτος Μυλωνάς, μετά την Παναγιά στο βράχο, την γιγαντιαία ελληνική σημαία με τον Άη Γιώργη, φιλοτέχνησε μία ακόμη τοιχογραφία με τον Άγ. Γεώργιο Τροπαιοφόρο που τοποθετήθηκε στο βουνό και είναι είναι ορατή από το λιμάνι του ακριτικού νησιού.

Μία τεράστια αγιογραφία με τον Άη Γιώργη φιλοτέχνησε πάνω σε αδιάβροχο ύφασμα και τοποθετήθηκε στα βράχια στο βουνό του Καστελλορίζου, ο αρχιλοχίας Στράτος Μυλωνάς, ικανοποιώντας ένα ακόμη αίτημα του ιερέα του νησιού, παπά Γιώργη Μαλτέζου!

τεραστια-αγιογραφια-αη-γιωργη-καστελλοριζο
Τεράστια αγιογραφία Άη Γιώργη στο Καστελλόριζο

Η τοιχογραφία με τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο έχει διαστάσεις 5.5 μέτρα ύψος και 4,8 μέτρα πλάτος, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου ο αρχιλοχίας – δημιουργός Στράτος Μυλωνάς.

Για την κατασκευή της ο καλλιτέχνης χρειάσθηκε 30 ημέρες, έχοντας τη βοήθεια τριών ατόμων και απαιτήθηκαν επιπλέον τρεις ημέρες για την τοποθέτησή της αγιογραφίας στο βουνό, σε σημείο που φαίνεται από παντού, αφού βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Καστελλορίζου, όπως τόνισε μιλώντας στο σταθμό μας.

Υπενθυμίζεται ότι στο Καστελλόριζο τοποθετήθηκε και πάλι από τον ίδιο δημιουργό πριν από μερικούς μήνες η γιγαντιαία ελληνική σημαία φιλοτεχνημένη με τον Άη Γιώργη Τροπαιοφόρο, όπως επίσης και η αγιογραφία με την Παναγία στο βράχο (τον Σεπτέμβρη του 2020), όταν ο παπά Γιώργης την είδε όραμα και ζήτησε από τον Στράτο Μυλωνά να την ζωγραφίσει στο συγκεκριμένο σημείο.

τεραστια-αγιογραφια-αη-γιωργη-καστελλοριζο
Τεράστια αγιογραφία Άη Γιώργη στο Καστελλόριζο

Παναγία Παρηγορήτισσα: Προκαλεί δέος από το 1260 - Η βυζαντινή εκκλησία με τον τρούλο που αιωρείται! (video)

Η Παναγία η Παρηγορήτισσα, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αποτελεί το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας, ένα πραγματικό αριστούργημα με δικού της τύπου βασιλικό ρυθμό.

Άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β´ Άγγελο Κομνηνό -Δούκα που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου και τη γυναίκα του βασίλισσα Θεοδώρα, την κατοπινή Αγία Θεοδώρα και πολιούχο της Άρτας. Με την ευκαιρία, δείτε την προφητεία πίσω από εικόνα της Παναγίας που «τσακίζει» κόκαλα.

Παλαιότερα υπήρξε καθολικό μεγάλου μοναστηριού, από το οποίο σώζονται επίσης η τράπεζα και 16 κελιά. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο ίδιος ο ναός ποτέ δε μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά αφαιρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του για τη διακόσμηση γειτονικού τζαμιού, ενώ χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους το 1821 ως προμαχώνας.

Ο επιβλητικός ναός εκπλήσσει και εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με τον γλυπτό πλούσιο διάκοσμο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του. Αυτό όμως που τον κάνει μοναδικό είναι η αρχιτεκτονική έμπνευση και η πρωτοπορία στη δημιουργία του τρούλου που δείχνει να… αιωρείται!

Συναρπάζει επίσης αλλά και συγκινεί ένας θρύλος που «συνοδεύει» τον εν λόγω καλαίσθητο ναό, με πρωταγωνιστές τον πρωτομάστορα και το βοηθό του.

Δείτε το βίντεο:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share