Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

80 ευρώ πρόστιμο για το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι με τον καθρέφτη στο αυτοκίνητο!

Την έχουν πατήσει ήδη πάρα πολλοί

15 Νοεμβρίου 2023 16:25
80 ευρώ πρόστιμο για το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι με τον καθρέφτη στο αυτοκίνητο!
pixabay.com
Από Κυριάκος Μελλίδης

Αρκετοί οδηγοί θεωρούν ότι μπορούν να κρεμάσουν διάφορα αντικείμενα στον εσωτερικό καθρέφτη του αυτοκινήτου τους, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη συνήθεια κρύβει αρκετούς κινδύνους.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι το κρέμασμα αντικειμένων (αποσμητικό χώρου, μάσκες, θρησκευτικά σύμβολα, διακοσμητικά κ.α.) στον κορμό του εσωτερικού καθρέφτη περιορίζει το οπτικό μας πεδίο και αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος.

Η τοποθέτηση αντικειμένων σε αυτό το κεντρικό σημείο του πεδίου ορατότητας προσθέτει ένα ακόμα τυφλό σημείο μεταξύ αυτών που έχει ήδη το αυτοκίνητό μας. Το αποτέλεσμα είναι, ανάλογα τον όγκο του αντικειμένου που κρέμεται, να «κρυφτεί» πολύ εύκολα ένας πεζός ή ακόμα και ένας ποδηλάτης ή μοτοσυκλετιστής.

προστιμο-για-τον-καθρεφτη-του-αυτοκινητου
pixabay.com

Μπορεί αυτή η τακτική να αποτελεί διευκόλυνση για τον οδηγό, δεν παύει όμως να είναι και μια κακή συνήθεια. Μάλιστα, την σημειώνει και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας λέγοντας στο άρθρο 81 ότι «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από το εμπρός παρμπρίζ, ως και η επικόλληση σε αυτό αντικειμένων που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού».

Πέρα όμως από την αναφορά σε αυτό το γεγονός, ο Κ. Ο. Κ. ορίζει πλέον και διοικητικό πρόστιμο που φτάνει τα 80 ευρώ, όπως συμβαίνει και σε πολλές ακόμα χώρες του εξωτερικού.

Πρόστιμο 200 ευρώ αν σε πιάσουν: Αυτά είναι τα 12 σημεία της Αθήνας που μπήκαν οι νέες κάμερες της τροχαίας

Από σήμερα θα είναι σε λειτουργία 12 νέες κάμερες για τον έλεγχο της κίνησης στις λεωφορειολωρίδες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Αυτή η επένδυση θα βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου της κίνησης και στην αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους.

Οι οδηγοί εισέρχονται παράνομα στις λωρίδες που είναι επιφορτισμένες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ασθενοφόρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί.

«Όση ώρα είμαι εδώ έχω δει πάρα πολλούς οδηγούς, οι οποίοι όντως μπαίνουν και περνούν και μπροστά από τη νέα κάμερα. Μια από τις πέντε που υπάρχουν στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τρεις κάμερες υπάρχουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τρεις στη λεωφόρο Μεσογείων και μία στην Κηφισίας» είπε.

Όπως αναφέρεται, η παράβαση προβλέπει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ. Όσον αφορά τη λειτουργία, η κάμερα καταγράφει την παράβαση και ο οδηγός λαμβάνει ειδοποίηση με αλληλογραφία στον τόπο διαμονής του.

Οι κάμερες που εγκατέστησε ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με την Τροχαία λειτουργούν καθημερινά και Σάββατο από τις 6 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα.

Που βρίσκονται οι νέες κάμερες

  • Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες
  • Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα
  • Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες
  • Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share