Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Δεν έχει τέλος η ντροπή: Παρά την πανελλήνια κατακραυγή το YouTube συνεχίζει να «φιλοξενεί» τα βίντεο του 42χρονου με τον βασανισμό ΑμεΑ παιδιών (video)

Ένα από αυτά μάλιστα, ανέβηκε μόλις πριν 3 ημέρες και έχει ήδη 67 χιλιάδες προβολές...

13 Νοεμβρίου 2023 20:33
Δεν έχει τέλος η ντροπή: Παρά την πανελλήνια κατακραυγή το YouTube συνεχίζει να «φιλοξενεί» τα βίντεο του 42χρονου με τον βασανισμό ΑμεΑ παιδιών (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Η είδηση των live αναμεταδόσεων πράξεων βίας και εξευτελισμού ευάλωτων ατόμων προκάλεσε οργή και αποτροπιασμό: Κι ενώ ο 42χρονος youtuber συνελήφθη, τα βίντεό του παραμένουν ανεβασμένα... στο YouTube.

Ενώπιον του ανακριτή θα οδηγηθεί αύριο Τρίτη ο 42χρονος, που κακοποιούσε δύο ΑμεΑ και μετέδιδε απευθείας τις πράξεις του στο Youtube. Όπως αποκαλύφθηκε - προκαλώντας αποτροπιασμό - ο 42χρονος είχε δημιουργήσει λογαριασμό σε πλατφόρμα και προέβαινε σε ζωντανή μετάδοση της κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος δύο νεαρών ατόμων εκμεταλλευόμενος ότι είναι ΑμεΑ.

Σε ένα από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο κανάλι του κατηγορούμενου στο διαδίκτυο φαίνεται ένας φίλος του να αγκαλιάζει μια 21χρονη γυναίκα ΑμεΑ. Τη θωπεύει σε ζωντανή μετάδοση στο youtube με χιλιάδες χρήστες να παρακολουθούν. Σε άλλο στιγμιότυπο χρήστης του youtube ζητά να χτυπηθεί ο δεύτερος ΑμεΑ με taser. Αμέσως, η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα.

Και ενώ ο άνδρας έχει πλέον συλληφθεί με την δικογραφία να μιλά για σωματικές βλάβες, εξύβριση, μαστροπεία - και μάλιστα για εγκλήματα που τελέστηκαν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά - τα άθλια βίντεό του εξακολουθούν να «φιλοξενούνται» στο Youtube.

youtuber-βασανιστηρια-σε-αμεα
Ο youtuber και η παρέα του έκαναν βασανιστήρια σε ΑμεΑ

Τι συμβαίνει με τις πολιτικές περιεχομένου του YouTube

Όπως διαβάζουμε στις «δεσμεύσεις του YouTube»:

Καταργούμε περιεχόμενο που παραβαίνει τις πολιτικές μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανθρώπων και μηχανικής εκμάθησης, ώστε να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε δυνητικά προβληματικό περιεχόμενο σε μαζική κλίμακα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κανάλι όχι μόνο λειτουργεί κανονικά, αλλά - ακόμη και μετά τη δίωξη του διαχειριστή του και τον σάλο που έχει προκληθεί - τα βίντεο κακοποίησης παραμένουν «στον αέρα».

Στις «Πολιτικές για βίαιο ή παραστατικό περιεχόμενο» το YouTube ισχυρίζεται πως:

Δεν επιτρέπεται στο YouTube το βίαιο ή αποτρόπαιο περιεχόμενο που έχει ως σκοπό να προκαλέσει σοκ ή αποστροφή στους θεατές, ή το περιεχόμενο που ενθαρρύνει άλλους να ασκούν βίαιες πράξεις.

¨Όσο για το τι ορίζεται βίαιο ή παραστατικό περιεχόμενο σημειώνονται τα εξής:

  • Παρακίνηση άλλων να ασκούν βίαιες πράξεις εναντίον ατόμων ή ορισμένης ομάδας ατόμων.
  • Καβγάδες στους οποίους συμμετέχουν ανήλικοι.
  • Πλάνα, ήχοι ή εικόνες που περιλαμβάνουν τροχαία ατυχήματα, φυσικές καταστροφές, συνέπειες πολέμου, συνέπειες τρομοκρατικής επίθεσης, καβγάδες στον δρόμο, σωματικές επιθέσεις, αυτοπυρπολισμό, βασανιστήρια, σορούς, διαμαρτυρίες ή απεργίες, ληστείες, ιατρικές επεμβάσεις ή άλλα παρόμοια σενάρια με σκοπό να προκαλέσουν σοκ ή αποστροφή στους θεατές.
  • Υλικό βιντεοσκόπησης ή εικόνες που δείχνουν σωματικά υγρά, όπως αίμα ή εμετό, με πρόθεση να προκαλέσουν σοκ ή αποστροφή στους θεατές.
  • Πλάνα από σορούς με εκτεταμένους τραυματισμούς, όπως κομμένα άκρα.

Ποιος φταίει για το ότι τα βίντεο αυτά όχι μόνο δεν κατέβηκαν έγκαιρα αλλά παραμένουν στην πλατφόρμα του Youtube; Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν θα έπρεπε έστω και «κατόπιν εορτής» να δώσει εντολή να «κατέβουν»; Και τελικά πόσο αποτροπιασμό προκάλεσε η ελεϊνή δράση του 42χρονου youtuber με τους πάνω από 20.000 εγγεγραμμένους χρήστες;

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share