Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι»: Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού

Ο σεισμολόγος τοποθετήθηκε για τις δονήσεις μεταξύ Κρήτης και Κάσου

26 Οκτωβρίου 2023 18:26
«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι»: Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού
Από Εύη Κουρίδου

Τη δική του εκτίμηση έκανε για τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης μεταξύ Κρήτης και Κάσου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο Creta24, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για συνηθισμένα μεγέθη για τη συγκεκριμένη περιοχή. «Πολύ περισσότερο επειδή είναι και σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, δε μας δημιουργούν κανέναν απολύτως προβληματισμό», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην προειδοποίηση Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος «βλέπει» μεγάλο σεισμό νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δήθεν πρόγνωση από κάποιον που δεν είναι ερευνητής – επιστήμονας: «Είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν ακολουθούν την επιστήμη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας όμως την παραπάνω δική του πρόσφατη «αινιγματική» ανάρτηση στο Facebook μέσω της οποίας εμφανιζόταν προβληματισμένος για τη σεισμική άπνοια που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δε θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, εμφανίστηκε όμως καθησυχαστικός όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τη μεγαλόνησο, καθώς όπως είπε την περίοδο 2019-2021 σημειώθηκαν σημαντικά μεγέθη σεισμών.

«Η Κρήτη στη διετία 2019-2021 έγινε “θέατρο” πολλών σεισμών με σημαντικά μεγέθη, άρα στην ευρύτερη περιοχή έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι στο τρέχον διάστημα δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε ξανά ισχυρό σεισμό στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη σεισμική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα το οποίο γενικώς θεωρείτο ανενεργό. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δε θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, μόνο για πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε. Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αυτή την εποχή για να γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων και μέτρων αντισεισμικής προστασίας τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share