Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Τα 3 μέτρα που θα βάλουν στοπ στη παραβατικότητα των ανηλίκων - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Αυτο είναι το σχέδιο τη ΕΛΑΣ

17 Οκτωβρίου 2023 13:55
Τα 3 μέτρα που θα βάλουν στοπ στη παραβατικότητα των ανηλίκων - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ
Από Βασίλης Σακουλέβας

Σε έξαρση βρίσκονται τα περιστατικά βίας που προκαλούνται από ανήλικους και η κυβέρνηση ετοιμάζει να βάλει τέλος με αυτά τα 3 μέτρα.

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (16.10.2023) με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, τον Σεπτέμβριο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ στο πλαίσιο της δράσης της, προλαμβάνει και εξιχνιάζει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων που έχουν να κάνουν με βία ανηλίκων, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν αντικειμενική δυσκολία λόγω της φύσης και της ηλικίας των θυμάτων.

Οι τρεις άξονες

Οι 3 άξονες δράσης Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τρεις άξονες που πρέπει να κινηθεί η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας στους ανήλικους:

– καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.

– εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.

– εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

Γιαννης Οικονόμου

Οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση.

Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική.

Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η ελληνική κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό.

Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που θέσαμε, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας Αρχηγείου, ταξίαρχος Μαρίνος Σταγάκης, ο διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ο διευθυντής Άμεσης Δράσης Αττικής, ταξίαρχος Διονύσιος Κωστής, οι διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ και η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, αστυνομική υποδιευθύντρια, Γεωργία Πατρωνούδη.

Νέος κύκλος κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες από ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Ξεκινά αύριο, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, η υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα».

Η ηλεκτρονική αίτηση θα παραμείνει ανοικτή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων 30.000 θέσεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Δείτε ακόμα: Λεφτά με «ουρά» στους λογαριασμούς σας: «Έσκασε» επίδομα 1000 ευρώ - Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και, όσοι επιτύχουν, θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

undefined

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο μητρώο ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Τεράστια ανάσα: Επίδομα «μαμούθ» μέχρι και 14.800 ευρώ

Επίδομα: Η δράση "Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ατόμων ηλικίας 30-55 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία" δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Ο βασικός στόχος είναι η προώθηση της απασχόλησης των ανέργων μέσω της υποστήριξης τους για τη δημιουργία 1.900 νέων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 28.120.000,00 €, ο οποίος κατανέμεται ως εξής:

  • στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες, ήτοι τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας: 1.420 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 21.016.000,00 €
  • στις Περιφέρειες Μετάβασης (πλην Στερεάς Ελλάδας), ήτοι τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης: 420 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 6.216.000,00 € στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 60 επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 888.000,00 €.

Η Δράση αφορά σε 1.900 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών από 1.1.2022 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία. Οι ΚΑΔ που ανήκουν στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας αναφέρονται στο σχετικό Παράρτημα ΙΧ της παρούσας.

Δείτε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια - Τι θα ισχύει για τους δικαιούχους;

undefined

Η μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί σήμερα την πρώτη προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την προσαρμογή στα νέα διεθνή δεδομένα.

Το ύψος ενίσχυσης 14.800 ευρώ ανά ωφελούμενο (κατ’ αποκοπή βάσει απλοποιημένου κόστους)

2. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.dypa.gov.gr), στην ιστοσελίδα (www.ependyseis.gr), στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020. (www.antagonistikotita.gr).

Η ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται σε 12 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.

Άρθρο 3

Φορέας Υλοποίησης της Δράσης

Η Δράση υλοποιείται με Δικαιούχο τη Δ.ΥΠ.Α., σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3448/15.06.2022 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ.

Η υλοποίηση της δράσης γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Ειδικότερα, μέσω του ΠΣΚΕ γίνεται η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης/επιχειρηματικών σχεδίων, η αξιολόγησή τους από τους αρμόδιους αξιολογητές της Δ.ΥΠ.Α. και η παρακολούθηση των ενταγμένων πράξεων από τα ΚΠΑ2 (Τμήματα ή Γραφεία Παρακολούθησης Προγραμμάτων Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης) της Δ.ΥΠ.Α. σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 2505/57/24-7-2018 και 2149/51/25-7-2017 αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και το π.δ. 11/2022 (Α’ 25).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share