Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Καθηγητής Καρύδης: «Η γέφυρα Κατεχάκη είναι μια χαρά, δε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος» (video)

«Το λέω και το διατυμπανίζω»

3 Οκτωβρίου 2023 09:10
Καθηγητής Καρύδης: «Η γέφυρα Κατεχάκη είναι μια χαρά, δε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος» (video)
ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ / EUROKINISSΙ
Από Εύη Κουρίδου

Με αφορμή το στέγαστρο Καλατράβα, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης έδωσε διευκρινίσεις για τη γέφυρα Κατεχάκη.

«Χθες Κυριακή, επειδή πραγματικά είπαμε πολλά πράγματα πήγα και είδα το τη γέφυρα Κατεχάκη, του Καλατράβα. Περίπου μιάμιση ώρα δαπάνησα εκεί, είδα μπουλόνια, είδα τους τένοντες που είναι ένα εξαιρετικά βασικό στοιχείο για τη στατικότητα της κατασκευής, είδα τις στηρίξεις, είδα διαβρώσεις αν υπάρχουν, είδα ό,τι μπορεί να δει κανείς και το οποίο μπορεί να σε βάλει σε κάποια υποψία ότι μπορεί να έχει πρόβλημα. Και είδα ότι πράγματι είναι μια χαρά και το λέω και το διατυμπανίζω. Δε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Αυτό εννοώ ως έλεγχο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον πρωτοβάθμιο οπτικό έλεγχο». Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, σε συνέχεια του ζητήματος που έχει προκύψει με το στέγαστρο του σταδίου στο ΟΑΚΑ.

«Σχετικά με του Καλατράβα (σ.σ. το στέγαστρο) έχει 20 χρόνια να ελεγχθεί. Και τι εννοώ. Το θεωρώ ως ένα μηχάνημα, έχει βίδες, μπουλόνια, συγκολλήσεις, ελατήρια. Όλα αυτά τα πράγματα συνιστούν ένα μηχάνημα. Ένα μηχάνημα λοιπόν το αφήνεις 20 χρόνια χωρίς να δεις αν έχουν τα ελατήρια χαλαρώσει, εάν οι βίδες έχουν χαλάσει, αν είναι σκουριασμένο εκείνο το άλλο, γιατί όλη του η στατικότητα, η ευστάθεια εν πολλοίς στηρίζεται στους τένοντες. Οι τένοντες αυτοί έχουν βασική στατική επιρροή στην ευστάθεια του κτηρίου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

Ερωτηθείς, αν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως από τύχη δεν υπήρξε κατάρρευση μέχρι τώρα, ο κ. Καρύδης δήλωσε «αυτό είναι θεωρώ υπερβολή».

Ωστόσο, επισήμανε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρωτόκολλο συντήρησης. «Έχουμε 20 μέτρα τένοντες, τα λοξά, αυτά που βλέπουμε μετά τα σύρματα. Αυτό το καλοκαίρι χαλαρώνουν, διότι επεκτείνεται λόγω θερμοκρασίας το μήκος. Τον χειμώνα σφίγγουν, διότι μειώνεται η θερμοκρασία. Αυτό το πράγμα δημιουργεί κόπωση. Η χαλάρωση αυτή πρέπει να ελέγχεται, αρχή καλοκαιριού, τέλος καλοκαιριού και όποτε χρειάζεται σταδιακά. Ο έλεγχος εξαρτάται από το επίπεδο, από το είδος του στατικού μέλους που θα πας να ελέγξεις. Αλλιώτικο είναι το ολόκληρο, οι στηρίξεις στη θεμελίωση, που όλα πρέπει να ελέγχονται, αλλά αυτά μπορεί να ελέγχονται κάθε 5-6 χρόνια», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share