Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Αυτό θα πει ευ αγωνίζεσθαι: Ο δήμαρχος Πόρου «έσωσε» τον αντίπαλό του - Είχε τυπώσει άκυρα ψηφοδέλτια (photo)

Στον εν λόγω Δήμο υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι και αν αποσιωπούσε θα έκανε «εκλογικό περίπατο»

3 Οκτωβρίου 2023 07:38
Αυτό θα πει ευ αγωνίζεσθαι: Ο δήμαρχος Πόρου «έσωσε» τον αντίπαλό του - Είχε τυπώσει άκυρα ψηφοδέλτια (photo)
Από Εύη Κουρίδου

Το λάθος στα ψηφοδέλτια που τύπωσε ο «αντίπαλός» του επισήμανε ο δήμαρχος Πόρου, διατηρώντας τον με αυτόν τον τρόπο στην εκλογική αναμέτρηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο διεκδικητής της δημαρχίας, Γιώργος Κουτουζής, τύπωσε και παρέδωσε στον δήμο ψηφοδέλτια σε λάθος διαστάσεις, τα οποία είναι ξεκάθαρο από τη νομοθεσία ότι, αν χρησιμοποιηθούν στην κάλπη, είναι άκυρα.

Δείτε επίσης: Απίστευτο - Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ρεκόρ υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

Ο δήμαρχος του νησιού και εκ νέου υποψήφιος, Γιάννης Δημητριάδης, διαπίστωσε τυχαία το λάθος του αντιπάλου του και, ενώ δεν είχε καμία αρμοδιότητα να ελέγξει την ορθότητα των προδιαγραφών των ψηφοδελτίων που παρέλαβε, αποφάσισε να ενημερώσει αμέσως τον κ. Κουτουζή, ώστε να προλάβει να τυπώσει νέα ψηφοδέλτια σε σωστές διαστάσεις και να τα παραδώσει στον δήμο εγκαίρως, μέχρι την Κυριακή.

Ο δήμαρχος Πόρου «έσωσε» τον αντίπαλό του

Σημειώνεται ότι στον Δήμο Πόρου υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι δήμαρχοι και επομένως, αν ο εν ενεργεία δήμαρχος αποσιωπούσε το πρόβλημα που εντόπισε, θα οδηγείτο σε «εκλογικό περίπατο» την ερχόμενη Κυριακή, καθώς όλα τα ψηφοδέλτια του κ. Κουτουζή θα ακυρώνονταν.

Η επίσημη ανακοίνωση του δημάρχου:

Επείγουσα επιστολή Γ. Δημητριάδη προς τον Γ. Κουτουζή για την άμεση αντικατάσταση των ψηφοδελτίων που παρέδωσε στον Δήμο λόγω εσφαλμένων διαστάσεών τους

Ενόψει της προετοιμασίας του Δήμου Πόρου για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 8ης.10.2023, διαπιστώθηκε σήμερα 2.10.2023 από τον δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, ότι τα ψηφοδέλτια που παρέδωσε στον Δήμο ο ανθυποψήφιός του κ. Γεώργιος Κουτουζής για τον συνδυασμό του, προκειμένου να τοποθετηθούν στα εκλογικά τμήματα, έχουν διαστάσεις σημαντικά διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, με συνέπεια σύμφωνα με τη νομοθεσία να είναι στο σύνολό τους άκυρα (ά. 23 παρ. 1γ του Ν. 4804/2021).

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι: 1) ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δήλωσε ότι παρέδωσε ο κ. Κουτουζής είναι κατά 196 μικρότερος από τον προβλεπόμενο, δηλαδή από τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων και 2) ότι το όνομα του υποψηφίου δημάρχου δεν είναι γραμμένο στα ψηφοδέλτια σύμφωνα με την Απόφαση ανακήρυξης του Πρωτοδικείου Πειραιά αλλά αντίστροφα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η ευθύνη για τη σωστή εκτύπωση των ψηφοδελτίων ανήκει αποκλειστικά στον κάθε συνδυασμό και ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος είναι υπεύθυνος μόνο για την παραλαβή τους και την παράδοσή τους στις Εφορευτικές Επιτροπές, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα να ελέγξει την ορθότητα των προδιαγραφών τους. Παρ’ όλα αυτά, μετά την τυχαία διαπίστωση της ακυρότητας του συνόλου των ψηφοδελτίων του ανθυποψηφίου του, ο δήμαρχος Πόρου αποφάσισε να ενημερώσει άμεσα με επείγουσα επιστολή τον ανθυποψήφιό του, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί στην αντικατάστασή τους, παρά το γεγονός ότι η 28η Σεπτεμβρίου ήταν σύμφωνα με τον νόμο η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης.

Σε δήλωσή του ο κ. Δημητριάδης αναφέρει: «Μετά την τυχαία διαπίστωσή μου ότι όλα τα ψηφοδέλτια του ανθυποψηφίου μου είναι εκτός προδιαγραφών με συνέπεια να είναι βέβαιη η ακύρωσή τους στις εκλογές τις Κυριακής, αντιμετώπισα το θεωρητικό δίλλημα αν θα έπρεπε να περιοριστώ στις αρμοδιότητές μου αποσιωπώντας το γεγονός και αναμένοντας την επικράτησή μου στις εκλογές με απόλυτο ποσοστό (100%) ή αν θα έπρεπε να ενημερώσω τον ανθυποψήφιό μου και να του υποδείξω τις σωστές προδιαγραφές των ψηφοδελτίων προκειμένου να προλάβει να προβεί στην αντικατάστασή τους. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αποφάσισα να πράξω το δεύτερο, σεβόμενος όλους τους ψηφοφόρους του Δήμου μας και επιδιώκοντας η εκλογική αναμέτρηση να κριθεί αποκλειστικά από την κρίση τους και όχι από τα συγκεκριμένα σφάλματα του αντιπάλου μου. Τον παρακαλώ και δημόσια να ανταποκριθεί άμεσα σε όσα του επισήμανα στην επιστολή που του απέστειλα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share