Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Βόρεια Εύβοια: Συγκλονίζει η κυρία Παναγιώτα της φωτογραφίας-σύμβολο από τις πυρκαγιές - Το 2021 κάηκε το σπίτι της και τώρα βούλιαξε στη λάσπη

Από συμφορά σε συμφορά η γιαγιά που έμεινε στην ιστορία με την κραυγή πόνου και αγωνίας

1 Οκτωβρίου 2023 14:33
Βόρεια Εύβοια: Συγκλονίζει η κυρία Παναγιώτα της φωτογραφίας-σύμβολο από τις πυρκαγιές - Το 2021 κάηκε το σπίτι της και τώρα βούλιαξε στη λάσπη
Από Κυριάκος Μελλίδης

Δεν έχουν τέλος τα βάσανα των πυρόπληκτων του 2021 και τώρα πλημμυροπαθών κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Γούβες που θάφτηκε κυριολεκτικά στις λάσπες.

Είναι το ίδιο χωριό, από όπου τραβήχτηκε η ιστορική φωτογραφία με την συγκλονιστική «κραυγή» της κυρίας Παναγιώτας στις φωτιές του 2021, που επελέγη πρόσφατα από τον Guardian για το άλμπουμ των 50 χρόνων της Ευρώπης.

Δείτε επίσης: Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: Καρέ-καρέ η ανάσυρση του νεκρού πιλότου! Η στιγμή που βγάζουν στη στεριά το άψυχο σώμα του - Σε βάθος 52 μέτρων εντοπίστηκε η άτρακτος (Video)

Η φωτογραφία του αιώνα από την Εύβοια σε αφιέρωμα του Guardian

Η φωτογραφία «Κραυγή» με την κυρία Παναγιώτα το 2021
Η φωτογραφία «Κραυγή» με την κυρία Παναγιώτα το 2021

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, που αποτυπώνει την κραυγή μια ηλικιωμένης, της κυρίας Παναγιώτας που έβλεπε τη φωτιά να σαρώνει την Εύβοια, επέλεξε ο Guardian σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τα γεγονότα που καθόρισαν την Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια.

Η εικόνα τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2021, στις Γούβες στην καταστροφική φωτιά της Εύβοιας και αποτυπώνει τον πόνο που έζησαν οι κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται, μέσα σε ένα απόκοσμο σκηνικό.

«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου», αναφέρει ο Guardian.

«Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρθηκαν στις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως δείγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», πρόσθεσε.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης έγινε εξώφυλλο σε μεγαλύτερα ΜΜΕ παγκοσμίως, όπως στο περιοδικό Time.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share