Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023

«Ταφόπλακα» ύψους 12.000 ευρώ - Σοκαριστικό πρόστιμο σε παραβάτες οδηγούς

Ποιους αφορά άμεσα

30 Σεπτεμβρίου 2023 19:16
«Ταφόπλακα» ύψους 12.000 ευρώ - Σοκαριστικό πρόστιμο σε παραβάτες οδηγούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Βέλγιο θέλει οι οδηγοί με τα μικρότερα εισοδήματα να πληρώνουν μικρότερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα. Το γαλλόφωνο σοσιαλιστικό κόμμα του Βελγίου άντλησε έμπνευση από ορισμένες χώρες της Ε.Ε. και προτείνει να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής των προστίμων για υπερβολική ταχύτητα και να αποκτήσει αναλογία με τον μισθό του οδηγού.

Στο Βέλγιο, όπως και στη χώρα μας, το πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα ορίζεται από μία κλίμακα που συνδέει την ταχύτητα κίνησης του παραβάτη, με το νόμιμο όριο που αναγράφει ο δρόμος. Το σοσιαλιστικό κόμμα όμως θέλει να δημιουργήσει μία κλίμακα στα πρόστιμα με βάση το ίδιο σύστημα που υφίσταται στην Φινλανδία και την Ελβετία, να είναι δηλαδή το ποσό πληρωμής να είναι ανάλογο με το επίπεδο εισοδήματος του οδηγού.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πιο αδύναμοι οικονομικά θα πληρώνουν μικρότερα ποσά σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους, πάντα για τις ίδιες παραβάσεις, ενώ παράλληλα υπάρχει σκέψη και για αύξηση των προστίμων στους τελευταίους, ενώ σε αυτό το σημείο σας θυμίζουμε και το πρόστιμο "ξυράφι" για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς!

Πρόστιμο για παραβάτες οδηγούς
Πρόστιμο για παραβάτες οδηγούς

Με αυτό κατά νου, τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος κατέθεσαν στο κοινοβούλιο ένα νέο νομοσχέδιο, με στόχο το περιορισμό του μέγιστου ποσού του προστίμου για υπερβολική ταχύτητα στα 12.000 ευρώ για τους πλουσιότερους οδηγούς.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση απέχει πολύ από το να είναι χαρακτηριστεί ομόφωνη, καθώς σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης τα μέλη του Φλαμανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν συμφωνούν με τους γαλλόφωνους συναδέλφους τους πάνω σε αυτό το θέμα.

Από την άλλη όμως, το Ινστιτούτο Vias που ασχολείται με θέματα οδικής ασφάλειας της χώρας, δεν είναι υπέρ αυτού του νέου νομοσχεδίου, με το σκεπτικό ότι θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της βελγικής κυβέρνησης να εκτιμήσει σωστά τους μισθούς όλων των ψηφοφόρων. Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει από την Βουλή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share