Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024

Σεισμός στην Αθήνα - Αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής

Το επίκεντρο και η ένταση της σεισμικής δόνησης

29 Σεπτεμβρίου 2023 17:57
Σεισμός στην Αθήνα - Αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σεισμός μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής (29/09) στην Αττική και έγινε αισθητός στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βραυρώνας και το εστιακό του βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Αττική
Σεισμός στην Αττική

«Θεωρώ πιθανό έναν σεισμό 4,8 Ρίχτερ στον Κορινθιακό» - Συναγερμός από τον Άκη Τσελέντη

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι είναι «πιθανό» το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός έως 4,8 Ρίχτερ στην περιοχή που έχει διεγερθεί στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ξυλόκαστρου.

«Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν αντίστοιχες ακολουθίες με μέγιστο μέγεθος μερικές φορές 4,8R. Αυτό να συμβεί το θεωρώ πιθανό» τονίζει χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση Παπαζάχου: «Δεν αποκλείεται να γίνει και ένα 5άρι» λέει για τον Κορινθιακό κόλπο που «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ (video)

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον Κορινθιακό κόλπο, με πιο πρόσφατο αυτόν των 3,7 Ρίχτερ στο Ξυλόκαστρο.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, βρέθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι σεισμοί είναι τόσο συχνοί τις τελευταίες ημέρες. «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, μιλάμε για τον Κορινθιακό κόλπο, είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον ελλαδικό χώρο, έχει μόνιμη σεισμικότητα. Αν είσαι κάτοικος του Ξυλοκάστρου, του Αιγαίου, της Πάτρας είναι απίθανο να μην νιώσεις κάποιο σεισμό», ανέφερε, αρχικά, ο κ. Παπαζάχος.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια ακολουθία, η οποία είναι βόρεια από το Ξυλόκαστρο, στο μέσο του κόλπου. Υπάρχουν διάφορα ρήγματα στον Κορινθιακό κόλπο, τα οποία ξυπνάνε κατά καιρούς και δίνουν σεισμικές ακολουθίες. Η έκτασή τους παραμένει σχετικά περιορισμένη, φαίνεται σαν να είναι τοπική. Δεν αποκλείεται να γίνει και ένα 5άρι», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος κατέληξε πως «ο λόγος που ο Κορινθιακός κόλπος έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι γιατί το 1965, δυτικότερα, υπήρξε ένας σεισμός, το 1981 είχαμε τον ‘’σεισμό των Αλκυονίδων’’, ο οποίος είχε προκαλέσει βλάβες και στο λεκανοπέδιο. Ανάμεσά τους υπάρχει μια περιοχή που δεν έχει σεισμικότητα και γι’ αυτό έχει μεγάλη προσοχή. Αλλά δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, έτσι είναι η σεισμικότητα στον Κορινθιακό».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share