Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Στα «καρφιά» ο ΕΟΔΥ μετά τον δεύτερο θάνατο από λεπτοσπείρωση - Ειδικό κλιμάκιο στην Κέρκυρα (video)

Τα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε για αυτήν την καθόλου αθώα λοίμωξη

28 Σεπτεμβρίου 2023 09:17
Στα «καρφιά» ο ΕΟΔΥ μετά τον δεύτερο θάνατο από λεπτοσπείρωση - Ειδικό κλιμάκιο στην Κέρκυρα (video)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον ΕΟΔΥ, με τον θάνατο ενός κατοίκου στην Κέρκυρα, ο οποίος είχε διαγνωστεί με λεπτοσπείρωση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει με ανακοίνωσή του, ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
  • Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
  • Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
  • Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
  • Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
  • Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Μπορείτε για περισσότερες πληροφορίες να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ζωανθρωπονόσων (210-8899136) καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: www.eody.gov.gr

Το ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα και του Τμήματος Συντονισμού Ετοιμότητας & Απόκρισης της Διεύθυνσης Ετοιμότητας & Απόκρισης με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας ΠΕ Κέρκυρας, πραγματοποίησε δράσεις που αφορούν τόσο την επιδημιολογική διερεύνηση του κρούσματος όσο και την ενημέρωση των αρχών.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Στην Αθήνα η σορός της 32χρονης που πέθανε στο Μπορντό, είχε παντρευτεί πρόσφατα στο Παρίσι - Τι είναι η αλλαντίαση και πώς θεραπεύεται

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση και διάθεση ενημερωτικού υλικού σε τοπικούς παράγοντες και επαγγελματίες υγείας και στην οποία παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας, η Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας, εργαζόμενοι στη Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

ΕΟΔΥ: Μέτρα προστασίας

Στη συνέχεια, το ειδικό κλιμάκιο Επιστημόνων του ΕΟΔΥ προέβη σε επιτόπια διερεύνηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης και ενημέρωσης κοινού, στην περιοχή της Βορείας Κέρκυρας, όπου συναντήθηκαν με τους Δήμαρχους Β. Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κλπ). Παράλληλα, γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share