Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Αλλαγή ώρας σε χειμερινή: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Πότε επαναφέρουμε τους δείκτες

26 Σεπτεμβρίου 2023 18:00
Αλλαγή ώρας σε χειμερινή: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω
Από Εύη Κουρίδου

Κοντά στην αλλαγή της ώρας βρισκόμαστε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η οποία πρόκειται να συμβεί σε περίπου έναν μήνα από τώρα.

Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 29 Οκτωβρίου 2023 δηλαδή, θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.

Δείτε επίσης: Οκτώβριος με έντονες χιονοπτώσεις: Τα Μερομήνια μίλησαν!

Η θερινή ώρα αναμένεται να επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2024.

Αλλαγή ώρας

Οι προβληματισμοί με την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα το ζήτημα της κατάργησης του συγκεκριμένου μέτρου και της εναλλαγής μεταξύ χειμερινής και θερινής ώρας και αντίστροφα.

Οι αλλαγές θα γινόντουσαν έως το 2021, αλλά η συζήτηση για το ποιος ήταν υπεύθυνος έφτασε σε αδιέξοδο λίγο πριν «χτυπήσει» η πανδημία COVID-19. Το Brexit περιέπλεξε επίσης το θέμα με την πιθανότητα να υπάρξουν διαφορετικές εποχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία που διοικείται από τη Βρετανία.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο.

«Ώρα μηδέν» από τα Μερομήνια: «Δυστυχώς όλα αυτό δείχνουν πια για την 28η Οκτωβρίου...»

Μερομήνια 2023-2024: Τι καιρό θα κάνει στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Με τι καιρό θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Αποκριές, Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα. Πώς θα σουβλίσουμε τον οβελία το φετινό Πάσχα; Πώς θα γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά; Τι προβλέπουν τα μερομήνια για τον κάθε μήνα – εποχή.

Πρακτική γνώση, μελέτη και πρόβλεψη καιρού ανά μήνα και ειδικά τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο του 2023.

Μερομήνια 2023 – 2024: Πρακτική μελέτη, πρόβλεψη καιρού

Μερομήνια για τον καιρό του χειμώνα 2024

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις (12) δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Μερομήνια 2023 – 2024. Τι καιρό θα κάνει τον φετινό χειμώνα του 2023 – 2024 σύμφωνα με το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου 2023.

Πόσο χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός τα φετινά Χριστούγεννα του 2023; Θα είναι χιονισμένα; Πώς θα υποδεχθούμε το 2024 τη φετινή Πρωτοχρονιά που μας έρχεται; Με τι καιρό θα κάνουμε Σαρακοστή το 2024; Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα και την Κυριακή των Αποκριών του 2024;

Πώς θα είναι οι καιρικές συνθήκες τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα το 2024; Θα μας αφήσει ο καιρός να σουβλίσουμε τον οβελία το φετινό Πάσχα;

Τι καιρό θα κάνει το φθινόπωρο, το χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.

Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια Οκτώβριος 2023

Κερδίστε έκπτωση 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα: Συμπληρώστε τη φόρμα και πάρτε δωρεάν προσφορά!
Στο τελευταίο δεκαήμερο η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία σε όλη την χώρα και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μερομήνια Νοέμβριος 2023

Έρχονται τα πρώτα χιόνια μεταξύ 8-13 του μήνα και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα σε Μακεδονία και πιθανώς σε Ήπειρο και Θεσσαλία.

Μερομήνια Δεκέμβριος 2023

Το πρώτο δεκαήμερο με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας, αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ήπιος σταδιακά και μαλακός καιρός, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

Μερομήνια Ιανουάριος 2024

Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Μερομήνια Φεβρουάριος 2024

Κακοκαιρία στο ξεκίνημα του μήνα και από τις 6 -10 απότομη αλλαγή και σταδιακά από τα δυτικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στο δεύτερο μισό του μήνα αρκετές βροχές και καταιγίδες από δυτικά προς ανατολικά.

Μερομήνια Μάρτιος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Τελευταίο δεκαήμερο άστατος καιρός μόνο στα ηπειρωτικά με ηλιοφάνεια σε γενικές γραμμές και φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Μερομήνια Απρίλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.

Μερομήνια Μάιος 2024

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share