Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Σήμα κινδύνου από τον Σάκη Αρναούτογλου: «Θέλει προσοχή! Μια συγκεκριμένη περιοχή...» - Τι έρχεται τις επόμενες ώρες (photo-video)

Η προειδοποιητική ανάρτηση του έμπειρου μετεωρολόγου

25 Σεπτεμβρίου 2023 17:50
Σήμα κινδύνου από τον Σάκη Αρναούτογλου: «Θέλει προσοχή! Μια συγκεκριμένη περιοχή...» - Τι έρχεται τις επόμενες ώρες (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ανάρτηση για την εξέλιξη του καιρού και τη επερχόμενη κακοκαιρία Elias έκανε στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά. Καμπανάκι κινδύνου και από τον Γιάννη Καλλιάνο για την κακοκαιρία που έρχεται.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«Πόσο επικίνδυνη είναι η επερχόμενη κακοκαιρία για τη Θεσσαλία και τη βόρεια - βορειοανατολική Στερεά?

Φίλες και φίλοι καλήσπέρα!

Γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικο χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά!

Το ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρα πλημμυρικά επεισόδια και σε ποιες περιοχές κατα την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρεία ποικιλία γεωμορφολογικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ιδιότητες του εδάφους καθορίζουν τελικά το πόσο "ευάλωτη" θα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλημμύρες.

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επομένως να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την "ευπάθεια" και το βαθμό κορεσμού του εδάφους από το πολύ νερό μιας περιοχής καθώς όπως παρατηρήσαμε άλλωστε στη Θεσσαλική πεδιάδα τις τελευταίες ημέρες, αν και μέρος του νερού απελευθερώθηκε πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης, σε αρκετές ακόμα περιοχές κατάφερε να κατακρατηθεί.

Είναι γνωστό ότι διήθηση του νερού στο έδαφος εξαρτάται από τη σύστασή του. Η αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χούμο, τον τύπο, το πάχος και την πυκνότητα του εδάφους. Το μέγεθος και το σχήμα των κοιλοτήτων στο έδαφος καθορίζουν επίσης τις ιδιότητες αποθήκευσης. Εάν το έδαφος είναι κορεσμένο, το νερό δεν μπορεί να διηθηθεί και ρέει απευθείας σε υδάτινους αποδέκτες.

Ισχυρές βροχοπτώσες σε κορεσμένα από το νερό εδάφη καθώς και η εισροή από πολλούς παραπόταμους και ρέματα οδηγούν όπως είναι φυσικό σε ευκολότερη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Εάν το υδατόρευμα δεν έχει χώρο για να υπερχειλίσει και δεν υπάρχουν φυσικές δυνατότητες συγκράτησης, όπως βλάστηση στις όχθες, στενώσεις ή μαιάνδρους για να επιβραδύνουν τη ροή, τότε αυτό μπορεί να υπερχειλίσει στις όχθες του και να προκληθούν πλημμύρες.

Σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας- βορειοανατολικής Στερεάς όπου φαίνεται να δέχονται και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο, η μεγάλη κλίση προκαλεί συχνά ταχεία αποστράγγιση και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες στα χαμηλότερα υψομετρα και στις πεδινές περιοχές!

Θέλει προσοχή λοιπόν σε κάθε περίπτωση!

Για τις/τους φίλες /φίλους που δεν γνωρίζουν και συνεχίζουν να μου στέλνουν μηνύματα για το πότε θα ξεκινήσουν τα δελτία καιρού με την φυσική μου παρουσία στην ΕΡΤ3

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την "ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" στο πλευρό του Στέλιος Αγγελούδης, υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το νόμο όσοι είναι υποψήφιοι και εργάζονται στην τηλεόραση-ραδιόφωνο απαγορεύεται να εμφανίζονται σ' αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έτσι λοιπόν το κλασικό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 με την φυσική μου παρουσία θα ξεκινήσει φέτος στις 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν αναλυτικά, τρίλεπτα δελτία καιρού στην ΕΡΤ3 τα οποία και επιμελούμαι εγώ και μεταδίδονται στο τέλος του 30λεπτου δελτίου ειδήσεων από την περιφέρεια που ξεκινά στις 19:30 από ΔΕΥ - ΠΑΡ φυσικά στην ΕΡΤ3!

Με εκτίμηση κι ένα πολύ μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Σάκης Αρναούτογλου»

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου, παραθέτει βιντεάκι με την πιθανότερη πορεία των πιο έντονων φαινομένων (πορφυρότερα χρώματα) μέχρι και αργά τη νύχτα σήμερα σύμφωνα με την μέθοδο MOS (μια τεχνική πρόγνωσης του που βασίζεται στον προσδιορισμό στατιστικής σχέσης μέτρησης και μεταβλητών πρόγνωσης λαμβάνοντας τον μέσο όρο διάφορων αριθμητικών προγνωστικών μοντέλων καιρού).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share