Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Μετεωρολογική «βόμβα» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη - «Έρχεται τόσο πολύ νερό που θα...» (video)

Η αναλυτική πρόγνωση του μετεωρολόγου

24 Σεπτεμβρίου 2023 17:19
Μετεωρολογική «βόμβα» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη - «Έρχεται τόσο πολύ νερό που θα...» (video)
Από Ανθή Κουρεντζή

Καιρός: Με την επέλαση της κακοκαιρίας να έχει ξεκινήσει στην δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ημέρες, καθώς και πότε αναμένεται να πληγούν οι πολύπαθες περιοχές της Θεσσαλίας από τον τεράστιο όγκο νερού.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Ψυχρό «ράπισμα» από τα Μερομήνια: Έρχεται χειμωνας με ακραία φαινόμενα - «Κόκκινος» συναγερμός για πολικό σκηνικό πάνω από δύο μήνες

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του φθινοπώρου και του χειμώνα. Παράλληλα, νέα έξαρση της κακοκαιρίας περιμένουμε τη νέα εβδομάδα.

Βγήκαν τα μερομήνια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024

Ο συγγραφέας – λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, προβαίνει σε καιρικές προβλέψεις στην ακόλουθη επιστολή του, την οποία τιτλοδοτεί «Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024».

undefined

Αναλυτικά η πρόγνωση:

«Επανερχόμαστε και φέτος στην καιρική πρόβλεψη, μετά από μια καταστρεπτική χρονιά ανομβρίας που μας άφησε ένα τετράμηνο πολύ λίγων βροχών, ως τη χιονιά του Μάρτη 2023 και μετά σχεδόν τίποτα ουσιαστικό σε όψιμες βροχές που αναμέναμε.

Πολύ διαφορετική η φετινή πρόβλεψη για μεγάλο διάστημα ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2024. Τα σημάδια, που για 40 χρόνια παρακολουθώ, έδειξαν άλλα πράγματα. Η σπουδαιότερη παρατήρηση για τη Νότια Ελλάδα κυρίως, ήταν οι άπνοιες για 6 μέρες, μέρα-νύχτα και οι έντονες ζέστες!!!

Ξεκινώ με ένα καύσωνα του τέλους του Αυγούστου ή των αρχών του Σεπτέμβρη, με συννεφιές και σημάδια ανομβρίας. Ο καιρός συνεχίζει να φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου. Απότομη αλλαγή καιρού και θερμοκρασίας στα μέσα Οκτωβρίου. Προς τα τέλη Οκτωβρίου πάλι αλλαγή καιρού με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ.

Ο Νοέμβριος με πολλές αλλαγές και προς το τέλος του βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Νότιο Αιγαίο. Μετά τις 10 Δεκεμβρίου αρχίζει ως τις 12 Ιανουαρίου χειμώνας με όλα τα φαινόμενα: χιόνια, πολύ κρύο και βροχές, από δυτικά και βορειοδυτικά. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με δυσκολίες του καιρού καθημερινά, σχεδόν ως τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024.

Μετά αρχίζει μία ολιγοήμερη ανομβρία αλλά με πολύ κρύο, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πλημμύρες σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η Μεσόγειος φέτος, κυρίως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος δέχονται πολλές βροχές και πλημμύρες, κυρίως το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Ο φετινός χειμώνας θα έχει, για τη Μεσόγειο αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη, πολλά ακραία φαινόμενα.

Οι Αρχές μας να ξέρουν ότι θα τρέξουν να αποκαταστήσουν ζημιές από ξαφνικές νεροποντές στους χειμάρρους αλλά και στις πόλεις. Οι πυρκαγιές με τα καμμένα δάση, θα φέρουν ζημιές. Πολλή προσοχή σε όλους, όπου και αν βρίσκονται. Θα “δω” από 26-31 Αυγούστου τους μήνες Φλεβάρη ως Ιούλιο».

Τα ετήσια μερομήνια

Αποτελούν μια πανάρχαια μέθοδο πρόβλεψης του καιρού, η οποία υποστηρίζεται έως και σήμερα από τους ανθρώπους της υπαίθρου που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αμφισβητούνται σθεναρά από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.

Πως ερμηνεύονται

  • Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
  • Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
  • Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share