Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Λιβύη: Τα τρία σοβαρά ερωτήματα - Για «ατύχημα» μιλούσε το ΥΠΕΞ! Μυστήριο με τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος (Video)

Πώς έγινε η μοιραία σύγκρουση και πώς απεγκλωβίστηκαν οι τραυματίες

19 Σεπτεμβρίου 2023 09:14
Λιβύη: Τα τρία σοβαρά ερωτήματα - Για «ατύχημα» μιλούσε το ΥΠΕΞ! Μυστήριο με τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσαν στο καθήκον οι συμπατριώτες μας στη Λιβύη. Όσο μένουν αναπάντητα, καλύπτουν μ' ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου το φρικτό δυστύχημα. Στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Τσαμούρη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάσθηκαν αποκλειστικές πληροφορίες για το πώς έγινε το τροχαίο.

Κυριακή πρωί, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας. 16 στρατιωτικοί, 3 διερμηνείς και 3 τόνοι υλικού (τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα) επιβιβάζονται στο C-130. Αναχωρούν για Λιβύη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή και στα δύο παιδιά του.

«Το αεροπλάνο με τη βοήθεια έφθασε το πρωί, το προϋπαντήσαμε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Ο στρατός ήταν εκεί. Ο μοναδικός δρόμος , ο οποίος υπάρχει να συνδέσει τώρα την Ανατολική Λιβύη είναι μέσα από τα χωριά , η εθνική οδός έχει καταστραφεί λόγω της βιβλικής καταστροφής και νεροποντής» δηλώνει στο Star ο Γιώργος Σαγιάννος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βεγγάζης.

Στον χωματόδρομο που διακρίνεται στο ρεπορτάζ του Star, στο 85ο χιλιόμετρο του δρόμου Βεγγάζη προς Ντέρνα, γίνεται το τροχαίο.

Πώς έγινε η μοιραία σύγκρουση και πώς απεγκλωβίστηκαν οι τραυματίες

Λιβυκό αγροτικό Land Cruiser, με 5μελή οικογένεια μέσα, κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Χάνει τον έλεγχο πάνω στη στροφή και μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα. Εμβολίζει το πούλμαν της ελληνικής αποστολής. Τα δυο οχήματα φλέγονται. Εξαϋλώνονται μέχρι και τα δορυφορικά τους κινητά!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, οι Έλληνες στρατιωτικοί που κάθονταν στις πίσω θέσεις του λεωφορείου, έσπασαν τα παράθυρα κι έτσι κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους υπόλοιπους επιβάτες μέσα από τις φλόγες. Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που περιέγραψαν τη στιγμή που είδαν την τρελή πορεία του διερχόμενου αυτοκινήτου: «Το τζιπ είχε χάσει τον έλεγχο. Ήρθε επάνω μας σαν τρελό».

Αναπάντητα ερωτήματα για το φρικτό τροχαίο

Είναι γνωστό ότι στη Λιβύη επικρατεί χάος. Μιλάμε για μια χώρα στο έλεος του εμφυλίου. Οι συνθήκες επικοινωνίας είναι δύσκολες, ούτε σήμα υπάρχει ούτε ίντερνετ.

Ωστόσο για το δυστύχημα προκύπτουν βασικά ερωτήματα:

  1. Πώς δικαιολογείται τέτοια ανάφλεξη; Λιβυκές πηγές λένε ότι το αγροτικό είχε extra δεξαμενή καυσίμων, που όταν χτυπήθηκε εξεράγη.
  2. Ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας; Γιατί αν ακολουθήθηκε, πώς εξηγείται ότι δεν αποφεύχθηκαν τα χειρότερα; Αφού ένα τζιπ με Λίβυους μισθοφόρους προπορευόταν κι ένα άλλο βρισκόταν πίσω από την Ελληνική αποστολή για «κάλυψη»;
  3. Πού ήταν ο επικεφαλής της αποστολής, ο πρόξενος Σταύρος Βενιζέλος; Γιατί δεν ήταν στο πούλμαν; Ενώ χθες έφτασε μαζί με την ελληνική ομάδα στη Βεγγάζη γι’ αυτόν τον σκοπό;

Για «ατύχημα» μιλούσε αρχικά το ΥΠΕΞ

Το τροχαίο έγινε στις 11.36. Στις 22.15 το βράδυ το Reuters έγραψε για Έλληνες νεκρούς. Σ' αυτές τις περίπου 10 ώρες διακινούνταν πληροφορίες μόνο για... ελαφρά τραυματίες. Με το Υπουργείο Εξωτερικών να βγάζει ανακοίνωση στις 20.18 και να μιλά για «ατύχημα», όχι δυστύχημα, βάσει της λανθασμένης ενημέρωσης που είχε από τον πρέσβη (Γενικό Πρόξενο στη Βεγγάζη) Σταύρο Βενιζέλο και τις λιβυκές αρχές.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share