Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι για κατασκοπεία - Παρακολουθούσαν με drone στρατιωτικές εγκαταστάσεις (video)

Η υπόθεση αντιμετωπίζεται έως πολύ σοβαρή

18 Σεπτεμβρίου 2023 14:09
Συναγερμός στην ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι για κατασκοπεία - Παρακολουθούσαν με drone στρατιωτικές εγκαταστάσεις (video)
Φωτογραφία: CNET
Από Εύη Κουρίδου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη δύο Τούρκων με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, η Αστυνομία αντιμετωπίζει την υπόθεση έως πολύ σοβαρή. Το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται στις 16 Σεπτεμβρίου όταν δύο άνδρες κίνησαν το ενδιαφέρον ενός αστυνομικού στον Πόρο, καθώς πετούσαν drone πάνω από στρατιωτικούς στόχους.

Δείτε επίσης: Καθηγητής Λιόλιος για την έκρηξη στην Αγχίαλο: «Aποκαλύφθηκαν πληροφορίες που δεν ήταν απολύτως γνωστές» - Εκτεθειμένη στην Τουρκία η Ελλάδα; (video)

Όταν τους έκανε έρευνα εντόπισε τα στοιχεία και τα έγγραφά τους. Έτσι, άμεσα μεταφέρθηκαν στη Μονεμβασιά και στη συνέχεια στην ΕΥΠ, καθώς είναι η υπηρεσία που έχει αναλάβει την υπόθεση. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ εντοπίστηκε και το drone το οποίο πετούσαν.

Συγκρατημένος ο Γεραπετρίτης στη συνάντηση με Φιντάν: «Τα πάθη που κληρονομήθηκαν δε διαγράφονται μονοκονδυλιά» (video)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το καλό κλίμα στηρίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη συζήτηση γερών βάσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. «Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν» στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις. Παράλληλα, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο: «Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τα ελληνοτουρκικά» (photos)

«Οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Οι δυο τους συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά ζητήματα. Η αποστολή μας είναι να επιλύουμε τα θέματα αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και να προλαμβάνουμε εντάσεις. Δεύτερον, έκανε όγο για διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος αλλά όχι αιθεροβάμων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα πάθη που κληρονομήθηκαν δε διαγράφονται μονοκονδυλιά».

«Συμφωνήσαμε ότι ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, με ελληνική πλευρά. Δεύπάθγτερον, τα ΜΟΕ που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός, η κλιματική κρίση. Κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Και στη συνέχεια, η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελλάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων». είπε.

Στόχος της συνάντησης ήταν να προετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αλλά και να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Για τις μειονότητες, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «γέφυρες συνεργασίας» . Επίσης, αποφάσισαν συνεργασία για το μεταναστευτικό. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας». είπε.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο»

Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα. «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε.

Ο Χακάν ανέφερε ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εξέφρασε τη θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό.

Επίσης, συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Παράλληλα, είπε ότι συζήτησαν τα «προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα» και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, συζητήθηκε ο πολεμος στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε, ευχαριστώντας τον Έλληνα υπουργό για την επίσκεψη.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν γεύμα, που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ενώ στη συνέχεια, ο κ. Φιντάν παρέθεσε γεύμα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τις αντιπροσωπείες.

Στόχος των δύο υπουργών ήταν να ετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επίσης, στην ατζέντα ήταν να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πριν τη συνάντηση στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι στην ατζέντα ήταν η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share