Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

«Σε ισχύ μεγάλου τροπικού κυκλώνα...»: Συναγερμός από τον Σάκη Αρναούτογλου

Καμπανάκι από τον μετεωρολόγο

17 Σεπτεμβρίου 2023 20:29
«Σε ισχύ μεγάλου τροπικού κυκλώνα...»: Συναγερμός από τον Σάκη Αρναούτογλου
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Καιρός: Ένας απολογισμό για τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού έκανε ο Σάκης Αρναούτογλου, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook. Μπορεί στην Ελλάδα να περάσαμε έναν… περίεργο καύσωνα, με «τρελό» καύσωνα για κάποιες ημέρες, αλλά και με συννεφιά, βροχές και δυνατούς ανέμους κάποιες άλλες, ωστόσο στον υπόλοιπο πλανήτη έγινε κάτι διαφορετικό. Όπως γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου, ο Αύγουστος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Αύγουστος παγκοσμίως σε 174 έτη που γίνονται επιστημονικές καταγραφές!

Ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΡΤ εξήγεί με ανάρτησή του στο Facebook πως εξελίχθηκαν τα καιρικά φαινόμενα και γ’ αυτό φτάσαμε σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες σε Ασία, Αφρική, Βόρεια και Νότια Αμερική.

Σάκης Αρναούτογλου: Αναλυτικά όσα έγραψε

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αύγουστος του 2023 ήταν ο θερμότερος Αύγουστος στα 174 χρόνια καταγραφής της NOAA. Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ήταν η δεύτερη θερμότερη περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Ετήσιες Προοπτικές Θερμοκρασίας του NCEI και τα δεδομένα μέχρι τον Αύγουστο, υπάρχει 95% πιθανότητα το 2023 να συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί.

  • Η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχαν τον θερμότερο Αύγουστο που έχει καταγραφεί ποτέ.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ κάλυψαν σχεδόν το 13% της επιφάνειας του πλανήτη τον Αύγουστο που μας πέρασε, το υψηλότερο ποσοστό για τον μήνα Αύγοστο από την έναρξη των καταγραφών το 1951.
  • Ο Αύγουστος του 2023 σημείωσε ρεκόρ όσον αφορά στην υψηλότερη μηνιαία ανωμαλία της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας (+1,85°F ή +1,03°C) σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο μήνα στα 174 χρόνια καταγραφής της NOAA.
  • Στην Ανταρκτική ο φετινός Αύγουστος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας με τη χαμηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου που έχει καταγραφεί ποτέ και η παγκόσμια έκταση θαλάσσιου πάγου σημείωσε χαμηλό ρεκόρ για τον Αύγουστο.
  • Οκτώ από τις 19 τροπικές καταιγίδες με ονόματα που εμφανίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο τον φετινό Αύγουστο έφθασαν σε ισχύ μεγάλου τροπικού κυκλώνα (≥178χ/ώρα), γεγονός που ισοφάρισε τον Αύγουστο του 2015».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αύγουστος του 2023 ήταν ο θερμότερος Αύγουστος στα 174 χρόνια καταγραφής της NOAA. Η παγκόσμια...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Thursday, September 14, 2023
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share