Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

«Προάγγελος» χειμώνα: Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στη χώρα - Σε ποια περιοχή ξύπνησαν σε λευκό τοπίο (video)

Το χαρακτηριστικό βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας

16 Σεπτεμβρίου 2023 09:48
«Προάγγελος» χειμώνα: Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στη χώρα - Σε ποια περιοχή ξύπνησαν σε λευκό τοπίο (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, έπεσε το πρώτο χιόνι στο βουνό των Θεών, τον Όλυμπο, με τις νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους στα 2.000 μέτρα υψόμετρο, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους επισκέπτες στα καταφύγια. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ από τη χιονόπτωση στα 2.000 μέτρα.

Αν και ημερολογιακά το καλοκαίρι δεν έχει πολλές μέρες που έφυγε, σε υψόμετρο που ξεπερνά κατά πολύ τα 2.000 μέτρα οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θυμίζουμε παράλληλα την εκτακτη παρέμβαση Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Πάμε για μικρή αλλαγή του καιρού το Σαββατοκύριακο» - Τι έρχεται τις επόμενες ώρες (Video)

«Μέγα λούκι» από τα Μερομήνια - «Δυστυχώς η 28η Οκτωβρίου δε θα θυμίζει σε τίποτα...»

Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού. Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.

Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα «Μερομήνια».

Πότε ξεκινούν

Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα Ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου.

Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό. Λόγω αρχαιότητας της μεθόδου, η πιθανή σωστή παρατήρηση είναι η δεύτερη (δηλαδή από τις 14 Αυγούστου).

Πως ερμηνεύονται τα ημερομήνια;

Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.

Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.

Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.

Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.

Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Μετεωρολογικά τα μερομήνια δεν είναι τεκμηριωμένα ωστόσο είναι αποδεκτά κάθε χρόνο από την κοινή γνώμη ως μία πρώτη ματιά για το πως θα κυλίσει ο καιρός το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Μερομήνια 2024: Πρακτική πρόγνωση για φθινόπωρο και χειμώνα

Θα χαλάσει ο καιρός με βροχές και χιόνια ή θα έχουμε έναν ζεστό χειμώνα; Συνήθως βγαίνουν μετά τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Αυγούστου. Πάντως οι παλιοί λένε ότι θα έχουμε έναν ήπιο χειμώνα.

Μερομήνια 2023: Σεπτέμβριος

Φυσιολογικές θερμοκρασίες στα νότια, ελαφρώς χαμηλότερες σε βόρεια και κεντρική χώρα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Μερομήνια 2023: Οκτώβριος

Στο τελευταίο δεκαήμερο η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία σε όλη την χώρα και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μερομήνια 2023: Νοέμβριος, Δεκέμβριος

Ο Νοέμβριος σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, κάτι που θα αλλάξει στο τέλος του μήνα. Ο Δεκέμβριος σύμφωνα με τα μερομήνια θα είναι δύσκολος μήνας, καθώς θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα ενώ γίνεται λόγος για πολικό ψύχος και πολλά χιόνια σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Μερομήνια 2024: Γενάρης και Φλεβάρης

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το τρίτο δεκαήμερο. Θα έχει βροχές- αέρα-κρύο και αρκετά χιόνια στο τέλος του μήνα. Ο Φεβρουάριος 2024 σύμφωνα με τα μερομήνια, θα έχει και βροχές και χιόνια και πολλές καταιγίδες.

Μερομήνια 2024: Μάρτιος

Από 1 έως 14 ο καιρός ήπιος, αλλά σε Εύβοια και Αθήνα βροχές και αέρας. Από 14 έως 22 ήπιος καιρός, ενώ από 23 έως 31 ο καιρός θα δώσει λίγες βροχές. Από 27 έως 31 κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και χιόνια στα βουνά, σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα

Μερομήνια 2024: Απρίλιος

Από 1 έως 3 Απριλίου θα έχουμε κακοκαιρία. Από 4 έως 10 Απριλίου θα υπάρχει ήπιος καιρός, αλλά βροχές στην Αθήνα και αέρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share