Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: «Τα αντιπλημμυρικά τους έργα ήταν απλά βιτρίνα» ξεσπά κάτοικος στη Θεσσαλία

«Τα αντιπλημμυρικά έργα που "έσπασαν" από την πίεση του νερού που ποτέ δεν ενισχύθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις μας. Ήταν έργα βιτρίνας»

15 Σεπτεμβρίου 2023 22:19
Κακοκαιρία Daniel: «Τα αντιπλημμυρικά τους έργα ήταν απλά βιτρίνα» ξεσπά κάτοικος στη Θεσσαλία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάτοικοι της Θεσσαλίας προχώρησαν σε νέες καταγγελίες για τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δεν άντεξαν την κακοκαιρία Daniel και καταστράφηκαν απ’ τις πλημμύρες, κάνοντας λόγο για «βιτρίνα».

Έπειτα από τις μαρτυρίες για παρέμβαση στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, για το οποίο αναφέρεται ότι «ξηλώθηκε» ώστε να γίνει εκτροπή των νερών, κάτοικοι στην Καρδίτσα μιλούν και για άλλα αναχώματα που κατέρρευσαν. Την ίδια ώρα, πλημμυροπαθής ξεσπά για τα νεκρά ζώα από την κακοκαιρία.

Πολλά από αυτά, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, βρίσκονται στον Σοφαδίτη ποταμό, περίπου 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαμά.

Σύμφωνα με κατοίκους στην περιοχή, τα αντιπλημμυρικά έργα που «έσπασαν» από την πίεση του νερού που ποτέ δεν ενισχύθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις τους. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «έργα βιτρίνας».

Μάλιστα, πολλά από τα έργα, παρότι έγιναν, δεν είχαν υποβληθεί στους απαιτούμενους ελέγχους, όπως δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος της κοινότητας Μουζακίου, Αστέριος Βασιλάκος: «Στην περιοχή του Μουζακίου, η εταιρεία των 143 εκατ. έπρεπε να κάνει έργα με τοιχία αντιστήριξης και στηθαία ασφαλείας. Δυστυχώς τα πήρε το ποτάμι, προφανώς έγιναν τα έργα αλλά δεν ελέγχθηκαν».

Δεν λειτούργησαν ούτε τα αντλιοστάσια

Εκτός από τα αναχώματα εκτός λειτουργίας τέθηκαν και τα αντλιοστάσια, ενώ δεν υπήρχε καμία γεννήτρια στην περιοχή για να τους παρέχει ρεύμα. «Μείναμε από ρεύμα για τουλάχιστον 15 ώρες», καταγγέλλει κάτοικος στην Καρδίτσα.

Αλλά και δύο μεγάλες πόρτες που θα διοχέτευαν το νερό στον Πηνειό στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν λειτούργησαν ποτέ, καθώς σύμφωνα με το OPEN η μια εκ των δύο χάλασε και η άλλη παρέμεινε χωρίς ρεύμα.

Το αντλιοστάσιο δεν λειτούργησε ούτε στο Παλιό Λιμεναρχείο Βόλου όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο να δηλώνει πως για 7-8 ώρες

Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ με το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κώστα Νούσιου, ο οποίος ανέφερε ότι «υπήρξαν παρεμβάσεις σε αναχώματα ποταμών που οδήγησαν σε εκτροπή των νερών», με αποκορύφωμα την παρέμβαση στο ανάχωμα του Καλέντζη. Όμως, προσέθεσε ότι αν και έδωσε έγκριση, το έπραξε κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Παλαμά, Γιώργου Σακελλαρίου.

Το «γαϊτανάκι» συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την τελική ευθύνη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε στη σημερινή του ενημέρωση (15/09) ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών», παρ’ ότι άπαντες αναζητούν τους υπαίτιους της καταστροφής από τις πλημμύρες.

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι «πόσο άλλο να εξαντλήσουμε το θέμα; Προσωπικά, δεν κατηγόρησα κανέναν. Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε μία δήλωση, μετά έκανε μία άλλη και τελείωσε η υπόθεση. Πρέπει να καταλάβετε ότι για εμάς, προέχει να σταματήσει αυτή η διαμάχη».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share