Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023

Νέα μεγάλη απάτη με αφορμή την κακοκαιρία Daniel! Μην σηκώσετε αυτό το τηλέφωνο

Μεγάλη προσοχή!

14 Σεπτεμβρίου 2023 13:18
Νέα μεγάλη απάτη με αφορμή την κακοκαιρία Daniel! Μην σηκώσετε αυτό το τηλέφωνο
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους πολίτες να είναι καχύποπτοι και ποτέ να μην αποκαλύπτουν τους προσωπικούς κωδικούς τους.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Ελληνική Αστυνομία, καθώς μετά τις συλλήψεις για διαρρήξεις και κλοπές σε κατοικίες πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία «Daniel», επιτήδιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και με πρόφαση αποζημιώσεις επικοινωνούν με ανυποψίαστους πολίτες τηλεφωνικά απο αγνώστους αριθμούς ή μέσω email και ισχυριζόμενοι πως είναι λογιστές ή υπάλληλοι τράπεζας και εφορίας παραπέμπουν σε απατηλές ιστοσελίδες για να κλέψουν τραπεζικά στοιχεία των ανυποψίαστων πολιτών.

Νέα μεγάλη απάτη με αφορμή την κακοκαιρία Daniel! Μην σηκώσετε αυτό το τηλέφωνο

Η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους πολίτες να είναι καχύποπτοι και ποτέ να μην αποκαλύπτουν τους προσωπικούς κωδικούς τους.

Απάτες «καρουζέλ» από διευθυντή μεγάλης τράπεζας - Έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

Στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος έχουν μπει τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών, λογιστικών γραφείων και ενός επιχειρηματία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν προβεί σε απάτες τύπου «καρουζέλ», ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να έχει και διευθυντής υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη, ο οποίος έχει ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του.

Ο επιχειρηματίας, πιθανότατα αρμενικής καταγωγής, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ο εγκέφαλος του κυκλώματος, μαζί με το τραπεζικό στέλεχος και δύο λογιστικά γραφεία -ένα στον Πειραιά και ένα στη Νέα Ιωνία- φέρονται να είχαν δημιουργήσει μια σειρά από εταιρείες-«φαντάσματα» και μέσω του τραπεζικού υποκαταστήματος εξέδιδαν μπλοκ επιταγών και εικονικά τιμολόγια, διακινώντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό και αμέσως μετά φαίνεται να γινόταν ανάληψη με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.

Δείτε επίσης: Τηλεφωνική απάτη στο κινητό: Μην απαντήσετε ποτέ σ' αυτό τον αριθμό - Σας χρεώνει πάνω από 100 ευρώ!

Απάτη σε τράπεζες

Η Ανεξάρτητη Αρχή ψάχνει τους παραλήπτες των χρημάτων

Μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στο υποκατάστημα της τράπεζας, το λογιστικό γραφείο του Πειραιά σταμάτησε τις συναλλαγές και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες. Αντιθέτως, το λογιστικό γραφείο της Νέας Ιωνίας φέρεται να συνεχίζει τη δράση του.

Η ύπαρξη εικονικών συναλλαγών αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο του γενικού ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη η συστημική τράπεζα έκλεισε όλους τους λογαριασμούς μέσω των οποίων γίνονταν οι παράνομες συναλλαγές.

Η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία του επικεφαλής της, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, στοχεύει στον εντοπισμό των προσώπων που καρπώθηκαν τα χρήματα. Με τις έως τώρα ενδείξεις, φαίνεται να έχουν διαπραχθεί αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share