Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Αχτίδα φωτός στο δάσος της Δαδιάς: Αρπακτικά τρώνε από την ταΐστρα του Φορέα Διαχείρισης (video)

Δεν ξέχασαν το σπίτι τους και επέστρεψαν

8 Σεπτεμβρίου 2023 13:29
Αχτίδα φωτός στο δάσος της Δαδιάς: Αρπακτικά τρώνε από την ταΐστρα του Φορέα Διαχείρισης (video)
Από Εύη Κουρίδου

Ένα ελπιδοφόρο βίντεο από το καμένο δάσος της Δαδιάς κάνει τον γύρο του διαδικτύου, λίγο μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν Έβρο και Ροδόπη.

Πιστά στο ραντεβού τους για ακόμη μια φορά, φαίνονται στο παρακάτω βίντεο δεκάδες αρπακτικά να τρώνε από την ταΐστρα του Φορέα Διαχείρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα συνεργεία του ΟΦΥΠΕΚΑ και άλλων αρμόδιων φορέων, αφήνουν νερό και τροφή για όλα αυτά τα ζώα, που είδαν μέσα σε λίγες μέρες το δάσος τους – το σπίτι τους στην ουσία – να καίγεται και αυτή τη στιγμή μας έχουν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί εικόνες με δύο μαυρογύπες, να παρατηρούν το δάσος να καίγεται, μην ξέροντας πώς να αντιδράσουν. Ειδικά οι γύπες, έχουν έντονη το αίσθημα φιλοπατρίας και είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι με τον τόπο που ζουν και πάντα επιστρέφουν σ’ αυτόν. Οπότε, αντικρίζοντας μια τέτοια καταστροφή έμειναν να κοιτούν σαστισμένοι.

Μέσα, λοιπόν, σε όλες αυτές τις καταστροφές, μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας και ένας πευκοδρυοκολάπτης, που εμφανίστηκε στο δάσος πριν λίγες μέρες.

Ο κύριος Απόστολος Τσιομπανούδης, ο οποίος είναι δασοπόνος από την Κορνοφωλιά Σουφλίου και εργάζεται στο δάσος της Δαδιάς εκφράζει την απόψή του λέγοντας τα παρακάτω:

«Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Τα αρπακτικά στο δάσος της Δαδιάς ούτε έφυγαν, ούτε θα εγκαταλείψουν, ούτε θα μετακομίσουν σε άλλες χώρες για να φωλιάσουν.

Υπάρχουν τα μεταναστευτικά, τα οποία έτσι και αλλιώς σε λίγες μέρες θα εγκαταλείψουν την περιοχή για την Αφρική όπως κάνουν κάθε χρόνο, υπάρχουν και τα μόνιμα είδη που φωλιάζουν, τρέφονται και κινούνται όλο το χρόνο στην περιοχή.

Όλα αυτά τα είδη λοιπόν θα είναι εδώ στη Δαδιά και την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο και ο κόσμος θα έχει και πάλι τη χαρά να τα παρατηρεί και να τα φωτογραφίζει.

Δουλεύοντας φέτος μέσα στα περσινά καμμένα για μια μελέτη, διαπίστωσα ότι υπάρχει ζωή. Τίποτα δεν τελείωσε. Αρπακτικά, μικρόπουλα, ερπετά και θηλαστικά είναι εκεί.

Το δάσος θα αποκατασταθεί και θα επανέλθει, αρκεί να γίνουν προσεκτικές επεμβάσεις από τους διαχειριστές του δάσους. Η πυρκαγιά ήταν τεράστια σε μέγεθος.

Δεν αρκεί ένας Δασολόγος ή Δασοπόνος να προτείνει μέτρα. Δεν κάηκε μια συστάδα. Κάηκε ο μισός νομός Έβρου και ένα Εθνικό Πάρκο.

Χρειάζεται μια ομάδα συγκεκριμένων επιστημόνων η οποία έχει εργαστεί και μελετήσει το δάσος της Δαδιάς όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί. Έχουν τις γνώσεις, έχουν την εμπειρία, έχουν σίγουρα προτάσεις.

Ας αφήσουν πίσω τις αντιπαραθέσεις και τις διχόνοιες των προηγουμένων ετών και ας εργαστούν ομαδικά για το καλό του τόπου και του δάσους που τόσο πολύ αγαπάμε. Ας προσπεράσουν κάποιοι την λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και ας δουλέψουν με την λέξη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Το δάσος είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό λαό».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share