Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Άσκοπες οι ουρές στα Τμήματα: Άκυρες σε 2 χρόνια οι παλιές ταυτότητες - Από 25 Σεπτεμβρίου έρχονται οι νέες (video)

Μέχρι πότε θα ισχύουν οι παλαιού τύπου

31 Αυγούστου 2023 09:39
Άσκοπες οι ουρές στα Τμήματα: Άκυρες σε 2 χρόνια οι παλιές ταυτότητες - Από 25 Σεπτεμβρίου έρχονται οι νέες (video)
Από Εύη Κουρίδου

Ανούσιες είναι οι ουρές πολιτών στα αστυνομικά τμήματα για ανανέωση ταυτότητας, θεωρώντας ότι θα παρακολουθούνται μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε δύο χρόνια, ήτοι τον Αύγουστο του 2026, δε θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες. Σημείωσε δε, ότι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων νέου τύπου θα ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι νέες ταυτότητες – Τι θα περιέχει το τσιπάκι

Όπως είπε, ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr, σε 370 σημεία της χώρας.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού εντοπισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961.

Άσκοπες οι ουρές στα Α.Τ

«Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες καλώντας την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Για τους πολιτοφύλακες στον Έβρο

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά ρατσιστικής βίας από αυτόκλητους «πολιτοφύλακες » στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου, τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί η κυβέρνηση οποιοδήποτε αντικαθιστά την πολιτεία». «Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αδυσώπητος», υπογράμμισε ενδεικτικά και πρόσθεσε «όποιος επιχειρήσει να υποκαταστήσει την αστυνομία θα συλλαμβάνεται και θα οδηγείται στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Οικονόμου, τέλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «οι υπαίτιοι υπόκεινται σε νόμους χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share