Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Σπαράζει η καρδιά μας: Παραδόθηκε στις φλόγες το μοναστήρι του Οσίου Λουκά στην Βοιωτία – Καταστράφηκαν ιστορικά μνημεία

Ένα από τα παλαιότερα κτήρια του μοναστηριού έχει καεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ στο εσωτερικό του φέρονται να φυλάσσονται μερικές από τις πιο παλιές εικόνες της μονής

24 Αυγούστου 2023 09:38
Σπαράζει η καρδιά μας: Παραδόθηκε στις φλόγες το μοναστήρι του Οσίου Λουκά στην Βοιωτία – Καταστράφηκαν ιστορικά μνημεία
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σπαράζει η καρδιά μας με τις εικόνες από τη φωτιά μέσα στο ιστορικό μοναστήρι του Όσιου Λουκά στη Βοιωτία. Η μονή παραδόθηκε στις φλόγες, με πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν τιτάνια μάχη για να σώσουν τα ιστορικά μνημεία.

Ένα από τα παλαιότερα κτήρια του μοναστηριού έχει καεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ στο εσωτερικό του φέρονται να φυλάσσονται μερικές από τις πιο παλιές εικόνες της μονής.

Το παρήγορο είναι πως οι μοναχοί και οι επισκέπτες γρήγορα εκκένωσαν το μοναστήρι και δεν κινδύνεψε κανείς.

Στο σημείο βρέθηκε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιος, ο οποίος πάλεψε με τις φλόγες με δάκρυα στα μάτια, ενώ το «παρών» έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

φωτιά μοναστήρι του Οσίου Λουκά
EUROKINISSI

Η ιστορία της μονής του Οσίου Λουκά: Η «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης»

Η Μονή Οσίου Λουκά, η Αγιά-Σοφιά της Ρούμελης , είναι οικισμός της κοινότητας Στειρίου, της δημοτικής ενότητας Διστόμου, του δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. στο όρος Στείρι. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου. Ο Όσιος Λουκάς είναι ωστόσο μεγαλύτερος και διαφέρει από το Δαφνί και τη Νέα Μονή στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά, τον εν τῷ Στειρίῳ όρει ασκήσαντα (29 Ιουλίου 896 – 7 Φεβρουαρίου 953).

Στην κορυφή του λόφου της μονής Οσίου Λουκά υπάρχει κάστρο, χτισμένο στη θέση παλαιότερης οχύρωσης. Σώζονται οι τέσσερις πλευρές του τείχους, στην τοιχοποιία του οποίου περιλαμβάνεται ασβεστοκονίαμα και πλινθία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share