Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Καιρική «δίνη» από τον Τάσο Αρνιακό: «Εκρηκτικό μείγμα! Το τρίγωνο της καταστροφής φέτος...»

Ο «κόκκινος συναγερμός» συνεχίζεται και ο έμπειρος μετεωρολόγος προειδοποιεί

21 Αυγούστου 2023 21:17
Καιρική «δίνη» από τον Τάσο Αρνιακό: «Εκρηκτικό μείγμα! Το τρίγωνο της καταστροφής φέτος...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός: Ο «κόκκινος συναγερμός» συνεχίζεται και ο Τάσος Αρνιακός στη νέα του πρόγνωση συνεχίζει να εφιστά την προσοχή αναφορικά με τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών.

Τα φαινόμενα που έρχονται τις επόμενες ημέρες, θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα στις φωτιές, αφού σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη (23/8).

Πρόκειται για βοριάδες που θα φτάνουν και τα οκτώ μποφόρ και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, την Αττική και τη Βοιωτία, δηλαδή σε περιοχές που υπάρχουν μέτωπα φωτιάς. Η εξασθένιση βέβαια δεν θα είναι σπουδαία, αφού οι βοριάδες θα πέσουν στα 5 με 6 μποφόρ.

Δείτε επίσης: «Λάβα» από τον Σάκη Αρναούτογλου: «Ξανά 37αρια! Έρχεται πολύ καυτό 10ημερο με καύσωνα» (photo)

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «εκρηκτικό μείγμα». «Ξηρασία, άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες, είναι το τρίγωνο της καταστροφής φέτος για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφορικά με τη θερμοκρασία, από την επόμενη Δευτέρα (28/8) αναμένεται ο υδράργυρος να φτάσει πάλι στο «κόκκινο», ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές ακόμα και τους 40 βαθμούς.

«Νεροποντή» από τα Μερομήνια ενόψει 2024: «Ακραία φαινόμενα και σκαμπανεβάσματα μετά τα Χριστούγεννα...»

Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού. Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.

Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα «Μερομήνια».

Πότε ξεκινούν

Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα Ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου.

Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό. Λόγω αρχαιότητας της μεθόδου, η πιθανή σωστή παρατήρηση είναι η δεύτερη (δηλαδή από τις 14 Αυγούστου).

Πως ερμηνεύονται τα ημερομήνια;

Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.

Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.

Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.

Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.

Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Μετεωρολογικά τα μερομήνια δεν είναι τεκμηριωμένα ωστόσο είναι αποδεκτά κάθε χρόνο από την κοινή γνώμη ως μία πρώτη ματιά για το πως θα κυλίσει ο καιρός το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Μερομήνια 2024: Πρακτική πρόγνωση για φθινόπωρο και χειμώνα

Θα χαλάσει ο καιρός με βροχές και χιόνια ή θα έχουμε έναν ζεστό χειμώνα; Συνήθως βγαίνουν μετά τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Αυγούστου. Πάντως οι παλιοί λένε ότι θα έχουμε έναν ήπιο χειμώνα.

Μερομήνια 2023: Νοέμβριος, Δεκέμβριος

Ο Νοέμβριος σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, κάτι που θα αλλάξει στο τέλος του μήνα. Ο Δεκέμβριος σύμφωνα με τα μερομήνια θα είναι δύσκολος μήνας, καθώς θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα ενώ γίνεται λόγος για πολικό ψύχος και πολλά χιόνια σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Μερομήνια 2024: Γενάρης και Φλεβάρης

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το τρίτο δεκαήμερο. Θα έχει βροχές- αέρα-κρύο και αρκετά χιόνια στο τέλος του μήνα. Ο Φεβρουάριος 2024 σύμφωνα με τα μερομήνια, θα έχει και βροχές και χιόνια και πολλές καταιγίδες.

Μερομήνια 2024: Μάρτιος

Από 1 έως 14 ο καιρός ήπιος, αλλά σε Εύβοια και Αθήνα βροχές και αέρας. Από 14 έως 22 ήπιος καιρός, ενώ από 23 έως 31 ο καιρός θα δώσει λίγες βροχές. Από 27 έως 31 κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και χιόνια στα βουνά, σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα

Μερομήνια 2024: Απρίλιος

Από 1 έως 3 Απριλίου θα έχουμε κακοκαιρία. Από 4 έως 10 Απριλίου θα υπάρχει ήπιος καιρός, αλλά βροχές στην Αθήνα και αέρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share